Wegańskie ciasteczka wyciskane: przepis na kruche ciastka ze szprycy
2021-12-15
łatwy
30 min
4
Świąteczna oferta kuchennych pomocników kusi. Niedawno dostałam wyciskacz do ciastek, rodzaj szprycy z wykrojnikami w różnych kształtach. Można z niej wyczarować bajkowy świat kruchych ciasteczek. Dzielę się z Wami super przepisem na ciasteczka, które można wycisąć przez taką szprycę, przepuścić przez maszynkę do mięsa uzbrojoną w specjalną przystawkę lub po prostu użyć rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Szybko, łatwo i pysznie - to hasło przyświeca mi w każde zapracowane święta.
SKŁADNIKI
- Na wyciskane ciasteczka:
- 150 g masła wegańskiego lub dobrej jakości margaryny, w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 350 g mąki pszennej typ 405
- 60 ml mleka roślinnego
- 150 g musu jabłkowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 1 szczypta soli
- szpryca do wyciskania ciastek lub rękaw cukierniczy z ząbkowaną nasadką lub maszynka do mielenia mięsa z przystawką do ciastek
- Na dekorację:
- 30 ml mleka roślinnego
- kolorowy cukier lub inna gotowa posypka cukrowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 160°C z funkcją termoobiegu.
- W dużej misce ubij miękkie masło wegańskie z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, mleko roślinne, mus jabłkowy, cukier waniliowy i sól, aż powstanie jednorodne ciasto.
- Porcję ciasto przełóż do kuchennego utensylium. Możesz użyć wyciskacza do ciastek, przystawski do maszynki do mięsa lub po prostu przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z ząbkowaną końcówką. W tym ostatnim przypadku po prostu wyciśnij kształt małej choinki lub kółka lub gwiazdki. Rób to, co uważasz za najlepsze i baw się dobrze.
- Ciasteczka z wyciskacza lub szprycy możesz bezpośrednio wyciskać na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem lub niezwłocznie po wyciśnięciu ułożyć na niej.
- Piecz ciastka przez około 10-12 minut w temperaturze 160°C, aż lekko zbrązowieją na brzegach. Następnie wyjmij je z piekarnika i pozwól im całkowicie ostygnąć.
- Za pomocą pędzla ciasteczka posmaruj roślinnym mlekiem i posyp kolorowym cukrem. Smacznego!
Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko