Wegańskie ciasteczka wyciskane: przepis na kruche ciastka ze szprycy

Wegańskie ciasteczka wyciskane: przepis na kruche ciastka ze szprycy
Autor: Shutterstock.com Wegańskie ciasteczka wyciskane w kształcie uroczych choinek ozdbionych kolorowym cukrem
łatwy
30 min
4

Świąteczna oferta kuchennych pomocników kusi. Niedawno dostałam wyciskacz do ciastek, rodzaj szprycy z wykrojnikami w różnych kształtach. Można z niej wyczarować bajkowy świat kruchych ciasteczek. Dzielę się z Wami super przepisem na ciasteczka, które można wycisąć przez taką szprycę, przepuścić przez maszynkę do mięsa uzbrojoną w specjalną przystawkę lub po prostu użyć rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką. Szybko, łatwo i pysznie - to hasło przyświeca mi w każde zapracowane święta. 

SKŁADNIKI

  • Na wyciskane ciasteczka:
  • 150 g masła wegańskiego lub dobrej jakości  margaryny, w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej typ 405
  • 60 ml mleka roślinnego
  • 150 g musu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli
  • szpryca do wyciskania ciastek lub rękaw cukierniczy z ząbkowaną nasadką lub maszynka do mielenia mięsa z przystawką do ciastek
  • Na dekorację:
  • 30 ml mleka roślinnego
  • kolorowy cukier lub inna gotowa posypka cukrowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C z funkcją termoobiegu. 
  • W dużej misce ubij miękkie masło wegańskie z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, mleko roślinne, mus jabłkowy, cukier waniliowy i sól, aż powstanie jednorodne ciasto. 
  • Porcję ciasto przełóż do kuchennego utensylium. Możesz użyć wyciskacza do ciastek, przystawski do maszynki do mięsa lub po prostu przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z ząbkowaną końcówką. W tym ostatnim przypadku po prostu wyciśnij kształt małej choinki lub kółka lub gwiazdki. Rób to, co uważasz za najlepsze i baw się dobrze.
  • Ciasteczka z wyciskacza lub szprycy możesz bezpośrednio wyciskać na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem lub niezwłocznie po wyciśnięciu ułożyć na niej. 
  • Piecz ciastka przez około 10-12 minut w temperaturze 160°C, aż lekko zbrązowieją na brzegach. Następnie wyjmij je z piekarnika i pozwól im całkowicie ostygnąć.
  • Za pomocą pędzla ciasteczka posmaruj roślinnym mlekiem i posyp kolorowym cukrem. Smacznego! 
Adrianna Ostaszewska - kruche ciasteczko

Ciasta i ciasteczka świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie: 12 nowych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej