Wegańskie ciasteczka jaglane z kokosem i migdałami - bez cukru i glutenu
2022-03-11

łatwy
30 min
4
Wegańskie ciasteczka jaglane przygotujesz niesłychanie łatwo, z kilku powszechnie dostępnych składników. Ciasteczka nie zawierają glutenu ani cukru, są pyszne, rumiane i chrupiące - po prostu niebo w gębie!
SKŁADNIKI
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 10 suszonych daktyli bez pestek
- 4–5 łyżek wiórków kokosowych
- 1–2 łyżki oleju (kokosowego lub rzepakowego)
- garść migdałów (opcjonalnie do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną przepłukać, zalać 1½ szklanki wody i gotować na średnim ogniu, aż wchłonie wodę.
- Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez około 15 minut.
- Ugotowaną kaszę zmiksować z daktylami na gładką masę, dodać wiórki kokosowe, część posiekanych migdałów (zostawić kilka sztuk do dekoracji) i olej.
- Masę dokładnie wymieszać i spróbować - jeśli wydaje się za mało słodka, można ewentualnie dodać łyżkę syropu klonowego. Odstawić do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Z masy jaglanej formować kulki, które spłaszczać, dłońmi zwilżonymi ciepła wodą. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch ozdobić posiekanymi migdałami.
- Ciastka piec przez około 30 minut lub nieco dłużej (czas pieczenia zależy przede wszystkim od kształtu i grubości ciastek) aż będą lekko brązowe i chrupiące.
Jedz orzechy na zdrowie!