W tym roku na święta piekę pepparkakor. W tych szwedzkich ciasteczkach można się zakochać

2025-12-22 11:58

W tym roku świątecznym hitem są różnego rodzaju ciasteczka. Przepis, na który warto zwrócić szczególną uwagę, pochodzi ze Szwecji. Znakomite ciasteczka korzenne pepparkakor smakują wybornie. Są łatwe i zawsze się udają. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich podczas Bożego Narodzenia, sprawdźcie ten przepis zobaczcie, jak zrobić szwedzkie ciasteczka pepparkakor.

szwedzkie ciasteczka pepparkakor

i

Autor: Natalia Hanin/ Shutterstock Ten przepis pochodzi ze Szwecji. Ciasteczka pepparkakor są pyszne i cudownie kruche.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Czym są ciasteczka pepparkakor?

Pepparkakor to tradycyjne szwedzkie ciasteczka o wyraźnym korzennym smaku, które są szczególnie popularne w okresie Bożego Narodzenia. Są nieodłącznym elementem szwedzkiej tradycji bożonarodzeniowej i w wielu domach wiesza się je na choince. Można je znaleźć w wielu sklepach, ale najlepiej smakują te domowej roboty. Smakiem i wyglądem przypominają nasze pierniczki, ale nieco się różnią. Jeszcze przed pieczeniem surowe ciasteczka obtacza się w cukrze. Ta prosta czynność sprawia, że stają się jeszcze słodsze. Są delikatne, cienkie i kruche.

Z czego zrobić pepparkakor?

Aby upiec całą blachę wyśmienitych szwedzkich ciasteczek świątecznych, należy zaopatrzyć się podstawowe produkty. Chociaż przepis przywędrował do nas ze Szwecji, wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach. Są łatwo dostępne, a przed świętami często można je dostać w promocyjnych cenach.

Lista składników, które niezbędne są do przygotowania ciasteczek pepparkakor, nie jest długa. Znalazły się na niej produkty, które są znane i często wykorzystywane do świątecznych słodkich wypieków. Z czego więc zrobić szwedzkie ciasteczka korzenne na święta?

  • składniki suche – mąka pszenna, cukier, skrobia kukurydziana, soda oczyszczona, sól
  • składniki mokre – jajko, masło, melasa lub miód
  • przyprawy korzenne – cynamon, imbir, goździki

Jak upiec ciasteczka pepparkakor?

Szwedzki przepis na pyszne korzenne ciasteczka pepparkakor nie jest trudny. Można z niego skorzystać w tym roku i zaserwować bliskim wyborny słodki wypiek ze Szwecji w czasie spotkania w Boże Narodzenie. Ciasteczka są także piękną dekoracją choinki i pomysłem na jadalny prezent.

Przepis na wyborne ciasteczka pepparkakor jest łatwy i szybki. Wyrobione ciasto należy dobrze schłodzić w lodówce. Powinno spędzić w niej minimum godzinę. Dzięki temu łatwiej jest je wałkować i wykrawać za pomocą foremek, a w czasie pieczenia ciasteczka nie pękają.

Jak więc zrobić szwedzkie ciasteczka pepparkakor na Boże Narodzenie? Wybierając ten prosty przepis, nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak. Ten słodki wypiek zawsze się udaje i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – utarcia masła z cukrem, melasą lub miodem
  • 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi i jajkiem
  • 4. krok – wyrobienie i schłodzenie ciasta
  • 5. krok – rozwałkowanie ciasta, wykrojenie ciasteczek i obtoczenie ich w cukrze
  • 6. krok – upieczenie pepparkakor w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 240 g mąki pszennej
  • 170 g miękkiego masła
  • 130 g cukru
  • 60 ml melasy lub miodu
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 100 g cukru do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki i sól. Wymieszać.
  • Masło utrzeć z cukrem i melasą lub miodem na jasny puch.
  • Wbić jajko i wsypać suche składniki. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
  • Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę lub dłużej.
  • Zimne ciasto rozwałkować na cienki placek i za pomocą foremek wykroić ciasteczka. Obtoczyć je w cukrze i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 10 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub słoiku.
  • Podawać na deser w święta Bożego Narodzenia.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...