Układam na cieście francuskim i zapiekam. Te ciastka są tak dobre, że znikają w okamgnieniu

ciastka francuskie z owocami
Autor: Shutterstock Pokrój ciasto francuskie, ułóż owoce i upiecz. To najlepsze ciastka na lato.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który zawsze warto mieć w lodówce. Sprawdzi się nie tylko w potrawach wytrawnych, ale i słodkich wypiekach. Jednym z pomysłów na taki przysmak są znakomite ciastka z ciasta francuskiego z delikatnym kremem i sezonowymi owocami. Prezentują się efektownie i smakują przepysznie. Oto prosty i szybki przepis na doskonałe ciastka francuskie z owocami.

Czy z ciasta francuskiego można zrobić ciastka?

Gotowe ciasto francuskie, które z łatwością można kupić w prawie każdym sklepie, idealnie sprawdzi się jako baza do pysznych domowych ciastek. W tym sprawdzonym przepisie ciastka wzbogacone są lekkim kremem z włoskiego serka mascarpone i sezonowymi owocami. W tym wydaniu ciasto francuskie smacznie komponuje się z borówkami. Sprawdzą się też maliny, truskawki lub porzeczki. Ciastka przygotowane według tego przepisu zachwycają pod każdym względem.

Jak zrobić ciasteczka z gotowego ciasta francuskiego?

Przepis na pyszne domowe ciastka z ciasta francuskiego z dodatkiem owoców jest bardzo łatwy, a przygotowanie nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Lista składników obejmuje tylko sześć składników, które są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana.

Jak więc upiec wyśmienite ciastka z gotowego ciasta francuskiego oraz owoców? Przepis to tylko kilka banalnie łatwych kroków. Pamiętajcie, aby gotowe ciasto francuskie wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Dzięki temu podczas rozwijania nie będzie się kruszyć, a w czasie pieczenia nie popęka.

  • 1. krok – pokrojenie ciasta francuskiego
  • 2. krok – zmiksowanie serka mascarpone z jajkiem, cukrem i cukrem z wanilią
  • 3. krok – nałożenie na kawałki ciasta francuskiego kremu i owoców
  • 4. krok – upieczenie ciastek francuskich w piekarniku

Jak podawać ciastka z ciasta francuskiego?

Przepis na te wyborne i przyjemnie chrupiące ciastka idealnie odpowiada na pytanie, co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko. Prosty i szybki przepis, krótka lista składników i obłędny smak to największe zalety tego słodkiego wypieku.

Pyszne domowe ciastka z ciasta francuskiego są uniwersalne i smakują zawsze. Przed podaniem można delikatnie oprószyć je cukrem pudrem lub skropić miodem. Najlepsze są w lecie, kiedy dorodnych owoców jest pod dostatkiem. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Są też dobrą alternatywą dla słodkich przekąsek ze sklepu. Zastąpią drożdżówki, wafelki i batoniki.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g owoców (borówki, truskawki, maliny, porzeczki)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie pokroić na 20 prostokątów. W 10 kawałkach wykroić nożem lub za pomocą foremki mniejsze prostokąty.
  • Kawałki ciasta francuskiego z otworem ułożyć na całych. Posmarować jajkiem i skleić boki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Serek mascarpone zmiksować z jajkiem, cukrem i cukrem z wanilią.
  • Krem nałożyć do ciastek. Na wierzchu ułożyć owoce.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
więcej