Te świąteczne pierniczki piekę teraz. Tajemnicą tego przepisu jest jedna czynność
Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez pysznych domowych pierniczków. Te upieczone według tego prostego przepisu mają nie tylko wyborny smak i aromat. Można je zrobić już teraz i wstawić do zamrażarki. Dzień przed świętami wystarczy je wyjąć i cieszyć tym słodkim wypiekiem. Zobaczcie, jak zrobić i zamrozić świąteczne pierniczki na Boże Narodzenia.
i
Dieta wegetariańska
Jakie przyprawy dodać do świątecznych pierniczków?
W tym przepisie dużą rolę odgrywają przyprawy i dodatki. To właśnie dzięki nim pierniczki smakują obłędnie i mają piękny aromat, który rozchodzi się po całym domu w czasie pieczenia. W tym przepisie nie wykorzystuje się gotowej przyprawy do piernika. Zamiast niej dodaje się inne składniki i przyprawy, które w połączeniu nadają tym świątecznym ciasteczkom wybornego smaku.
Jakie przyprawy dodać do świątecznych pierniczków? Wszystkie dodatki, które podkręcają smak świątecznych ciasteczek, są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach przez cały rok. Do ciasta na pierniczki dodaje się więc takie przyprawy i składniki wpływające na smak, jak:
- cynamon
- goździki
- kardamon
- imbir
- sól
- ekstrakt waniliowy
Jak zrobić świąteczne pierniczki, które można mrozić?
Przepis na domowe pierniczki, które można upiec z wyprzedzeniem, nie jest trudny. Przygotowanie ciasta na te świąteczne ciasteczka zajmuje kilka minut. Powinno się chłodzić w lodówce minimum godzinę. Dzięki temu ciasto będzie się łatwiej wałkować, a w czasie pieczenia nie popęka.
Jak więc upiec pełne smaku domowe pierniczki na święta Bożego Narodzenia? Przygotowanie tego słodkiego wypieku nie jest skomplikowane. Dzięki temu, że pierniczki można zamrozić, już teraz warto skorzystać z tego prostego przepisu.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – utarcie masła z cukrem, jajkiem i melasą
- 3. krok – połączenie składników suchych i mokrych
- 4. krok – schłodzenie ciasta w lodówce
- 5. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie pierniczków
- 6. krok – upieczenie świątecznych pierniczków w piekarniku
Jak zamrozić pierniczki na święta?
Zaletą tego prostego i sprawdzonego przepisu jest to, że świąteczne pierniczki po upieczeniu można zamrozić. Całkowicie ostudzone ciasteczka należy ułożyć je w pojemniku przeznaczonym do przechowywania żywności i mrożenia. Najlepiej układać je warstwami, przekładając je papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przechowywane w ten sposób pierniczki zachowują swój kształt, smak i aromat nawet do trzech miesięcy.
Jak rozmrozić świąteczne pierniczki? Przed świętami Bożego Narodzenia wystarczy wyjąć je z zamrażarki i odstawić na kilka godzin, aby całkowicie się rozmroziły. Po rozmrożeniu Warto przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku w temperaturze otoczenia.
Zamrozić można też ciasto na świąteczne pierniczki. Wystarczy połączyć składniki, uformować z powstałego ciasta kulę i owinąć ją folią spożywczą. Następnie wstawia się je do zamrażarki. Wystarczy wyjąć je tuż przed świętami i rozmrozić. Po rozwałkowaniu i wykrojeniu świąteczne pierniczki można upiec.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 150 g melasy
- 120 g masła
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę, cynamon, goździki, kardamon, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać.
- Masło utrzeć z cukrem na puch.
- Dodać melasę i ekstrakt waniliowy. Wbić jajko i zmiksować do połączenia.
- Stopniowo wsypywać składniki suche i mieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
- Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej.
- Zimne ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i za pomocą foremek wykroić pierniczki.
- Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 10 minut.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lub zamrozić.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę przed i w czasie świąt Bożego Narodzenia.