Te obłędne bułeczki twarogowe z jabłkami robię w kwadrans. Wszyscy się nimi zajadają

2024-08-01 13:07

Pyszne bułeczki twarogowe, które skrywają słodkie jabłka, to pomysł na śniadanie, deser lub przekąskę między posiłkami. Ich przygotowanie jest tak proste, że nawet niezbyt doświadczone osoby dadzą sobie radę i upieką ten przysmak już za pierwszym razem. Nie wierzycie? Poznajcie więc sprawdzony przepis na znakomite bułeczki twarogowe z jabłkiem i przekonajcie się sami.

bułeczki twarogowe z jabłkiem

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Te pyszne bułeczki twarogowe z jabłkami robią się same. Wystarczy wymieszać składniki i upiec.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Bułeczki twarogowe z jabłkiem – składniki

Puszyste bułeczki twarogowe z dodatkiem owoców składają się z prostych produktów. Są łatwo dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Zwykle wykorzystuje się je do domowych słodkich wypieków i nie tylko. Być może część z potrzebnych produktów macie w domu i nawet wyjście do sklepu nie będzie konieczne.

Co więc jest niezbędne, aby upiec w domu smakowite bułeczki, które kryją słodką owocową niespodziankę? Lista składników jest w miarę krótka i obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić bułeczki twarogowe z jabłkiem?

Przepis na domowe bułeczki z sera twarogowego wypełnione kawałkami słodkich jabłek nie jest skomplikowany. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, uformować bułeczki i upiec je w piekarniku. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, dlatego czas przygotowania jest tak krótki.

Jak więc robi się doskonałe domowe bułeczki z twarogu i jabłek? Należy postępować krok po kroku według tego sprawdzonego przepisu, a wyśmienite słodkie bułeczki udadzą się za pierwszym razem i będą smakować obłędnie.

  • 1. krok – wymieszanie twarogu z mąką, cukrem, cukrem z wanilią, cynamonem, proszkiem do pieczenia, olejem i jabłkami
  • 2. krok – wyrobienie ciasta i uformowanie bułeczek
  • 3. krok – upieczenie bułeczek twarogowych z jabłkami w piekarniku

Jak podawać bułeczki twarogowe z jabłkiem?

Domowe bułeczki z twarogu i jabłek to pomysł nie tylko na deser. Sprawdzą się na słodkie śniadanie i doskonale zastąpią drożdżówki z piekarni. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak proste, a składniki są w sklepach przez cały rok, domowe bułeczki można piec na okrągło.

Domowe bułeczki twarogowe wzbogacone jabłkami świetnie smakują same. Warto jednak podawać je z różnymi dodatkami jak miód, domowy dżem czy masło orzechowe. To dobry dodatek do aromatycznej kawy i owocowej herbaty. Bułeczki twarogowe z jabłkiem są tak dobre, że smakują zawsze i każdemu.

SKŁADNIKI

  • 3 jabłka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90 ml oleju
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem.
  • Wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Wlać olej i dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
  • Do ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać.
  • Ciasto podzielić na 8 lub 10 równych części i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na śniadanie, na deser lub jako słodką przekąskę.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...