Te obłędne bułeczki twarogowe z jabłkami robię w kwadrans. Wszyscy się nimi zajadają

bułeczki twarogowe z jabłkiem
Autor: Shutterstock, Shutterstock Te pyszne bułeczki twarogowe z jabłkami robią się same. Wystarczy wymieszać składniki i upiec.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszne bułeczki twarogowe, które skrywają słodkie jabłka, to pomysł na śniadanie, deser lub przekąskę między posiłkami. Ich przygotowanie jest tak proste, że nawet niezbyt doświadczone osoby dadzą sobie radę i upieką ten przysmak już za pierwszym razem. Nie wierzycie? Poznajcie więc sprawdzony przepis na znakomite bułeczki twarogowe z jabłkiem i przekonajcie się sami.

Bułeczki twarogowe z jabłkiem – składniki

Puszyste bułeczki twarogowe z dodatkiem owoców składają się z prostych produktów. Są łatwo dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana. Zwykle wykorzystuje się je do domowych słodkich wypieków i nie tylko. Być może część z potrzebnych produktów macie w domu i nawet wyjście do sklepu nie będzie konieczne.

Co więc jest niezbędne, aby upiec w domu smakowite bułeczki, które kryją słodką owocową niespodziankę? Lista składników jest w miarę krótka i obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić bułeczki twarogowe z jabłkiem?

Przepis na domowe bułeczki z sera twarogowego wypełnione kawałkami słodkich jabłek nie jest skomplikowany. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności, uformować bułeczki i upiec je w piekarniku. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, dlatego czas przygotowania jest tak krótki.

Jak więc robi się doskonałe domowe bułeczki z twarogu i jabłek? Należy postępować krok po kroku według tego sprawdzonego przepisu, a wyśmienite słodkie bułeczki udadzą się za pierwszym razem i będą smakować obłędnie.

  • 1. krok – wymieszanie twarogu z mąką, cukrem, cukrem z wanilią, cynamonem, proszkiem do pieczenia, olejem i jabłkami
  • 2. krok – wyrobienie ciasta i uformowanie bułeczek
  • 3. krok – upieczenie bułeczek twarogowych z jabłkami w piekarniku

Jak podawać bułeczki twarogowe z jabłkiem?

Domowe bułeczki z twarogu i jabłek to pomysł nie tylko na deser. Sprawdzą się na słodkie śniadanie i doskonale zastąpią drożdżówki z piekarni. Dzięki temu, że przygotowanie jest tak proste, a składniki są w sklepach przez cały rok, domowe bułeczki można piec na okrągło.

Domowe bułeczki twarogowe wzbogacone jabłkami świetnie smakują same. Warto jednak podawać je z różnymi dodatkami jak miód, domowy dżem czy masło orzechowe. To dobry dodatek do aromatycznej kawy i owocowej herbaty. Bułeczki twarogowe z jabłkiem są tak dobre, że smakują zawsze i każdemu.

SKŁADNIKI

  • 3 jabłka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90 ml oleju
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść go widelcem.
  • Wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Wlać olej i dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
  • Do ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać.
  • Ciasto podzielić na 8 lub 10 równych części i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na śniadanie, na deser lub jako słodką przekąskę.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej