Tak faworki robiono przed wojną. Przepis Marii Disslowej jest najlepszy i niezawodny

faworki Marii Disslowej
Autor: Shutterstock Na tłusty czwartek zrób pyszne faworki Marii Disslowej. Przepis z 1931 roku jest łatwy i szybki.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

W tłusty czwartek królują nie tylko pączki. Równie popularnym słodkim przysmakiem są faworki. W tym roku warto sprawdzić przepis Marii Disslowej, której receptury biły rekordy popularności w czasach przedwojennych. Chociaż przepis pochodzi z 1931 roku, cały czas jest aktualny. Jej faworki są pyszne i zawsze się udają. Poznajcie najłatwiejszy przepis na pyszne domowe faworki według przepisu Marii Disslowej.

Faworki Marii Disslowej – prosty i szybki przepis

Faworki prawdopodobnie pochodzą z czasów średniowiecznych. Wówczas podawano je w karnawale i na wyjątkowe okazje. Jak wiele rożnych potraw, faworki powstały przez przypadek. Dziś są klasycznym przysmakiem, który serwuje się w czasie karnawału. Obowiązkowo muszą pojawić się w tłusty czwartek.

Faworki można kupić w wielu sklepach i cukierniach. Ich cena jest zwykle bardzo wysoka, więc żeby nie przepłacać, łatwo i szybko można je zrobić w domu. Wystarczy dobry i prosty przepis. Przygodę z domowymi faworkami warto zacząć od przepisu Marii Disslowej. Recepturę opracowała w 1931 roku i od tamtej pory cieszy się niesłabnącą popularnością.

Z czego zrobić faworki Marii Disslowej?

Chociaż przepis na pyszne faworki Maria Disslowa opublikowała w dwudziestoleciu międzywojennym, wciąż jest aktualny. Ciasto na faworki przygotowuje się z prostych składników, które nadal można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym i na bazarkach.

Tym, co wyróżnia przepis na faworki Marii Disslowej, jest jeden składnik. W tradycyjnych przepisach na ten wyśmienity przysmak na tłusty czwartek do ciasta dodaje się spirytus, który sprawia, że faworki nie nasiąkają tłuszczem w czasie smażenia, są lekkie i kruche. Maria Disslowa poleca, aby zamiast spirytusu, wykorzystać rum. Ma te same właściwości i idealnie sprawdza się w faworkach.

Co jest potrzebne, aby usmażyć furę smakowitych faworków według przepisu Marii Disslowej? Lista składników nie jest długa i obejmuje tylko kilka prostych i popularnych produktów, takich jak:

  • mąka pszenna
  • masło
  • jajka
  • cukier
  • śmietana
  • rum
  • smalec do smażenia
  • cukier z wanilią do posypania

Jak zrobić faworki Marii Disslowej?

Aż trudno uwierzyć, że Maria Disslowa robiła faworki w ten sposób ponad dziewięćdziesiąt lat temu. Przez ten czas przepis nic nie stracił i nadal można z niego korzystać. Największą zaletą faworków przygotowanych według przepisu Disslowej jest czas. Ciasto robi się błyskawicznie i nie trzeba go bić wałkiem. Wystarczy połączyć składniki, rozwałkować i pokroić ciasto, a następnie usmażyć na smalcu.

Jak zrobić faworki Marii Disslowej? To niezawodny przepis na tłusty czwartek, który warto zapisać. Faworki smakują wybornie i zawsze się udają.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta na faworki
  • 2. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta
  • 3. krok – uformowanie faworków
  • 4. krok – usmażenie faworków
  • 5. krok – oprószenie faworków Marii Disslowej cukrem z wanilią

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g śmietany
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 50 ml rumu
  • 4 jajka

  • dodatkowo:
  • smalec do smażenia
  • cukier z prawdziwą wanilią do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę. Wbić jajka i wsypać cukier. Dodać masło. Wlać śmietanę i rum. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Obie części rozwałkować na cienkie placki o grubości około 3 mm i pokroić w paski. Pokroić je na mniejsze kawałki i w środku robić niewielkie nacięcie. Przełożyć przez nie końcówkę ciasta.
  • W dużym garnku roztopić smalec i smażyć faworki, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć z tłuszczu.
  • Podawać posypane cukrem z prawdziwą wanilią w karnawale i w tłusty czwartek.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej