Tak faworki robiono przed wojną. Przepis Marii Disslowej jest najlepszy i niezawodny

Dieta wegetariańska
W tłusty czwartek królują nie tylko pączki. Równie popularnym słodkim przysmakiem są faworki. W tym roku warto sprawdzić przepis Marii Disslowej, której receptury biły rekordy popularności w czasach przedwojennych. Chociaż przepis pochodzi z 1931 roku, cały czas jest aktualny. Jej faworki są pyszne i zawsze się udają. Poznajcie najłatwiejszy przepis na pyszne domowe faworki według przepisu Marii Disslowej.
Faworki Marii Disslowej – prosty i szybki przepis
Faworki prawdopodobnie pochodzą z czasów średniowiecznych. Wówczas podawano je w karnawale i na wyjątkowe okazje. Jak wiele rożnych potraw, faworki powstały przez przypadek. Dziś są klasycznym przysmakiem, który serwuje się w czasie karnawału. Obowiązkowo muszą pojawić się w tłusty czwartek.
Faworki można kupić w wielu sklepach i cukierniach. Ich cena jest zwykle bardzo wysoka, więc żeby nie przepłacać, łatwo i szybko można je zrobić w domu. Wystarczy dobry i prosty przepis. Przygodę z domowymi faworkami warto zacząć od przepisu Marii Disslowej. Recepturę opracowała w 1931 roku i od tamtej pory cieszy się niesłabnącą popularnością.
Z czego zrobić faworki Marii Disslowej?
Chociaż przepis na pyszne faworki Maria Disslowa opublikowała w dwudziestoleciu międzywojennym, wciąż jest aktualny. Ciasto na faworki przygotowuje się z prostych składników, które nadal można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym i na bazarkach.
Tym, co wyróżnia przepis na faworki Marii Disslowej, jest jeden składnik. W tradycyjnych przepisach na ten wyśmienity przysmak na tłusty czwartek do ciasta dodaje się spirytus, który sprawia, że faworki nie nasiąkają tłuszczem w czasie smażenia, są lekkie i kruche. Maria Disslowa poleca, aby zamiast spirytusu, wykorzystać rum. Ma te same właściwości i idealnie sprawdza się w faworkach.
Co jest potrzebne, aby usmażyć furę smakowitych faworków według przepisu Marii Disslowej? Lista składników nie jest długa i obejmuje tylko kilka prostych i popularnych produktów, takich jak:
- mąka pszenna
- masło
- jajka
- cukier
- śmietana
- rum
- smalec do smażenia
- cukier z wanilią do posypania
Jak zrobić faworki Marii Disslowej?
Aż trudno uwierzyć, że Maria Disslowa robiła faworki w ten sposób ponad dziewięćdziesiąt lat temu. Przez ten czas przepis nic nie stracił i nadal można z niego korzystać. Największą zaletą faworków przygotowanych według przepisu Disslowej jest czas. Ciasto robi się błyskawicznie i nie trzeba go bić wałkiem. Wystarczy połączyć składniki, rozwałkować i pokroić ciasto, a następnie usmażyć na smalcu.
Jak zrobić faworki Marii Disslowej? To niezawodny przepis na tłusty czwartek, który warto zapisać. Faworki smakują wybornie i zawsze się udają.
- 1. krok – wyrobienie ciasta na faworki
- 2. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta
- 3. krok – uformowanie faworków
- 4. krok – usmażenie faworków
- 5. krok – oprószenie faworków Marii Disslowej cukrem z wanilią
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 80 g śmietany
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 50 ml rumu
- 4 jajka
dodatkowo:- smalec do smażenia
- cukier z prawdziwą wanilią do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę. Wbić jajka i wsypać cukier. Dodać masło. Wlać śmietanę i rum. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części. Obie części rozwałkować na cienkie placki o grubości około 3 mm i pokroić w paski. Pokroić je na mniejsze kawałki i w środku robić niewielkie nacięcie. Przełożyć przez nie końcówkę ciasta.
- W dużym garnku roztopić smalec i smażyć faworki, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć z tłuszczu.
- Podawać posypane cukrem z prawdziwą wanilią w karnawale i w tłusty czwartek.