Tajskie pączki na proszku - najlepsze Pah Thong Koh do kawy

Tajskie pączki
Autor: Shutterstock Tajskie pączki zwyczajowo podaje się ze słodkim skondensowanym mlekiem.
średni
45 min
8

Tajskie pączki są puszyste, mięciutkie i przepyszne. Chociaż mają inny kształt są absoltunie genialne w smaku i będą atrakcją na tłusty czwartek. W Tajlandii podaje się rozcapierzone pączki słodkie do kawy lub wytrawne do zupy. My proponujemy wersję słodziutką. Zobacz, jak łatwo zrobić Pah Thong Koh! 

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki pszennej i jeszcze trochę więcej na oprószenie stolnicy
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia pączków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw wymieszaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Następnie dodaj wodę i mąkę i wymieszaj na gładkie ciasto. Na koniec dodaj łyżkę oleju. Przykryj ciasto i odstaw na cztery godziny.
  • Posyp powierzchnię roboczą mąką. Ciasto rozwałkuj i pokrój na małe i wąskie prostokąty (ok. 2 x 6 cm). Ułóż po dwa z nich jeden na drugim. Mocno dociśnij środek obu pasków, aby się skleiły właśnie po środku. 
  • Rozgrzej olej do smażenia i usmaż w nim sklejone kawałki ciasta. Podczas smażenia ciasto napuchnie i pączki przybiorą kształt litery X. Następnie usmażone pączki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. 
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl

Zobacz GALERIĘ z przepisami: Pączki małe i duże!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej