Tajskie pączki na proszku - najlepsze Pah Thong Koh do kawy
2023-01-19
średni
45 min
8
Tajskie pączki są puszyste, mięciutkie i przepyszne. Chociaż mają inny kształt są absoltunie genialne w smaku i będą atrakcją na tłusty czwartek. W Tajlandii podaje się rozcapierzone pączki słodkie do kawy lub wytrawne do zupy. My proponujemy wersję słodziutką. Zobacz, jak łatwo zrobić Pah Thong Koh!
SKŁADNIKI
- 600 g mąki pszennej i jeszcze trochę więcej na oprószenie stolnicy
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- 200 ml wody
- 1 łyżka oleju
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia pączków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw wymieszaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier i sól. Następnie dodaj wodę i mąkę i wymieszaj na gładkie ciasto. Na koniec dodaj łyżkę oleju. Przykryj ciasto i odstaw na cztery godziny.
- Posyp powierzchnię roboczą mąką. Ciasto rozwałkuj i pokrój na małe i wąskie prostokąty (ok. 2 x 6 cm). Ułóż po dwa z nich jeden na drugim. Mocno dociśnij środek obu pasków, aby się skleiły właśnie po środku.
- Rozgrzej olej do smażenia i usmaż w nim sklejone kawałki ciasta. Podczas smażenia ciasto napuchnie i pączki przybiorą kształt litery X. Następnie usmażone pączki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl