Świąteczne ciasteczka z M&M's: hitowy przepis z TikToka

Świąteczne ciasteczka z M&M's: hitowy przepis z TikToka
Autor: Shutterstock.com Świąteczne ciasteczka z M&M's: hitowy przepis z TikToka
łatwy
15 min
4

Przebojowy przepis użytkownika TikToka @christmasbbaking na tydzień przed Bożym Narodzeniem 2021 miał już 12,5 mln wyświetleń. Ich liczba wciąż rośnie. To niezwykle prosty przepis na efektowne ciastka nawiązujące wyglądem do świątecznych motywów. Kruche ciastka nadziewane drażami M&M's po prostu zrobiły furorę w sieci! Spróbuj i Ty! 

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki masła (100 g) zmiękczonego, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru zwykłego
  • 1/4 szklanki jasnobrązowego cukru trzcinowego
  • 1 jajko L w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka M&Ms w kolorze czerwonym i zielonym 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 160°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergamine. Odstaw na bok.
  • Za pomoć miksera utrzyj miękkie masło z dwoja rodzajami cukru: zwykłym i trzcinowym. Ubijaj do otrzymania puszystej masy. 
  • Dodaj jajko i dalej mieszaj do połączenia. Dodaj suche składniki: mąkę pszenną, skrobię, sól i proszek do pieczenia. 
  • Do masy ciasteczkowej dodaj 3/4 szklanki draży M&M's. Wymieszaj za pomocą szpatułki lub łopatki. 
  • Za pomocą łyżki do lodów nabieraj porcje 2 stołowych łyżek na 1 ciastko. Ułóż porcje ciastaw odstępach na blasze. Powinno wyjść 12 ciastek. 
  • Lekko dociśnij kulki ciasta, aby się spłaszczyły, a następnie posyp każde pozostałymi drażami M&Ms.
  • Wstaw blachę z ciastkami do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 15-18 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw ciasteczka do ostygnięcia na blasze przez co najmniej 10 minut. Następnie przenieś ciasteczka na kratkę lub ruszt, aby całkowicie ostygły. Smacznego! 
Jak zrobić kruche ciasteczka?

Ciasta i ciasteczka świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie: 12 nowych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej