Soffioni - włoskie kruche babeczki z twarożkiem

Soffioni - włoskie kruche babeczki z twarożkiem
Autor: Shutterstock.com Soffioni - włoskie kruche babeczki z twarożkiem
łatwy
30 min
6

Soffioni abruzzesi to tradycyjne włoskie ciastka z południa Italii. Ten rodzaj babeczek z kruchego ciasta napełniony pysznym twarożkiem ricotta jest przepyszny. Ciastka są delikatne i pyszne. Wszystkim wielbicielom sernika na pewno przypadną do gustu. Po prostu rozpływają się w ustach! Wypróbujcie koniecznie przepis, jak zrobić słynne włoskie soffioni

SKŁADNIKI

  • Ciasto na 6 babeczek:
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 40 g cukru
  • 25 g oliwy lub stopionego
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • Na krem twarożkowy:
  • 200 g twarożku ricotta lub innego twarożku kremowego
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esktraktu z wanilii
  • Do dekoracji:
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania ciasta. Zmiksuj jajko z cukrem i skórką z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, dodaj płynny tłuszcz. Wymieszaj. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto w kulkę. Owiń folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę. 
  • Przygotuj krem twarożkowy do nadzienia. Twarożek utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtko i ekstrakt z wanilii. Białko ubij na pianę i dodaj na końcu do kremu. Wymieszaj. 
  • Foremkę na 6 muffinów wyłóż papilotkami lub posmaruj masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wytnij kwadraty o wymiarze 10x10 cm. Do każdego dołka foremki muffinowej włóż po jednym placuszku ciasta. Napełnij kremem twarożkowym. Brzegi ciasta zawiń do środka, aby nico przykryły nadzienie. 
  • Formę okryj papierem do pieczenia. Dzięki temu twarożek się nie przypali na brzegach. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 30-35 minut. 
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem
Tajemnica idealnego ciasta kruchego

Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej