Soffioni - włoskie kruche babeczki z twarożkiem
2021-12-29
łatwy
30 min
6
Soffioni abruzzesi to tradycyjne włoskie ciastka z południa Italii. Ten rodzaj babeczek z kruchego ciasta napełniony pysznym twarożkiem ricotta jest przepyszny. Ciastka są delikatne i pyszne. Wszystkim wielbicielom sernika na pewno przypadną do gustu. Po prostu rozpływają się w ustach! Wypróbujcie koniecznie przepis, jak zrobić słynne włoskie soffioni!
SKŁADNIKI
- Ciasto na 6 babeczek:
- 1 jajko
- 150 g mąki
- 40 g cukru
- 25 g oliwy lub stopionego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- Na krem twarożkowy:
- 200 g twarożku ricotta lub innego twarożku kremowego
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esktraktu z wanilii
- Do dekoracji:
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania ciasta. Zmiksuj jajko z cukrem i skórką z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, dodaj płynny tłuszcz. Wymieszaj. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto w kulkę. Owiń folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Przygotuj krem twarożkowy do nadzienia. Twarożek utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj żółtko i ekstrakt z wanilii. Białko ubij na pianę i dodaj na końcu do kremu. Wymieszaj.
- Foremkę na 6 muffinów wyłóż papilotkami lub posmaruj masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wytnij kwadraty o wymiarze 10x10 cm. Do każdego dołka foremki muffinowej włóż po jednym placuszku ciasta. Napełnij kremem twarożkowym. Brzegi ciasta zawiń do środka, aby nico przykryły nadzienie.
- Formę okryj papierem do pieczenia. Dzięki temu twarożek się nie przypali na brzegach. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez 30-35 minut.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem
Tajemnica idealnego ciasta kruchego