Sekretem ich smaku jest to masło. Francuskie finansjerki smakują obłędnie i są łatwe

finansjerki
Autor: Shutterstock Nie znajdziesz ich w banku. Obłędne i idealnie słodkie finansjerki zrobisz w domu w 15 minut.
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Kuchnia francuska kryje mnóstwo przepisów na pyszne dania, przekąski i słodkie wypieki. Jednym z takich przysmaków są finansjerki. To przepyszne ciasteczka, które dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem ich smaku są składniki, które w połączeniu tworzą to wyborne cukiernicze dzieło. Zobaczcie, jak łatwo można upiec wyśmienite finansjerki bez dalekiej podróży do Francji.

Z czego zrobić finansjerki?

Małe ciasteczka finansjerki są pyszne i mają obłędny aromat, który czuć już podczas pieczenia. Sekretem ich smaku jest odpowiedni dobór składników. Finansjerki robi się z ciasta biszkoptowego z dodatkiem migdałów i palonego masła zwanego beurre noisette. To właśnie ten ostatni składnik sprawia, że są tak dobre i można się w nich zakochać.

Aby upiec doskonałe ciasteczka finansjerki, potrzebne są proste produkty. Lista składników jest krótka, a wszystkie niezbędne artykuły spożywcze są do kupienia w naszych sklepach przez cały rok. Nie trzeba ich szukać w sklepach z produktami kuchni świata czy internetowych delikatesach.

Co jest więc niezbędne, aby zrobić domowe finansjerki? Te urzekające smakiem francuskie ciasteczka robi się z pięciu składników. Na liście znalazły się takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • zmielone blanszowane migdały lub mąka migdałowa
  • palone masło
  • cukier puder
  • białka jaj kurzych

Jak zrobić finansjerki?

Francuskie ciasteczka z dodatkiem świeżych owoców są pyszne i podbiją smakiem nawet najwybredniejsze podniebienia. Przepis na finansjerki nie jest trudny i nie zajmuje wielu godzin w kuchni. Wystarczy postępować według niego krok po kroku, a francuski słodki przysmak uda się już za pierwszym razem.

Jak więc upiec pyszne domowe finansjerki? Ten wyborny deser prosto z Francji jest łatwy i szybki.

  • 1. krok – przygotowanie palonego masła
  • 2. krok – ubicie białek
  • 3. krok – połączenie białek z palonym masłem i pozostałymi składnikami
  • 4. krok – przełożenie ciasta do formy
  • 5. krok – upieczenie ciasteczek finansjerek w piekarniku

W środku każdej finansjerki można ukryć niespodziankę. Do ciasteczek warto wzbogacić świeżymi owocami. Mogą to być truskawki, maliny czy borówki. Po nałożeniu ciasta do foremek dodaje się wybrane owoce i lekko wciska. Wierzch ciasteczek można posypać płatkami migdałowymi, które nadadzą przyjemnego aromatu.

Jak podawać finansjerki?

Wyborne ciasteczka finansjerki to propozycja na znakomity deser po rodzinnym obiedzie. Sprawdzą się też jako słodki wypiek na święta. Ich przygotowanie nie jest trudne, więc doskonałe finansjerki można piec na każdą okazję. Są tak dobre, że znikną z talerzy w kilka minut. Francuskie ciasteczka z dodatkiem palonego masła idealnie łączą się z aromatyczną kawą, owocową herbatą czy nawet mlekiem.

SKŁADNIKI

  • 6 białek
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych migdałów blanszowanych lub mąki migdałowej
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować palone masło. Masło przełożyć do rondelka i roztopić. Podgrzewać na małym ogniu, aż zbrązowieje i nabierze aromatu orzechów. Od czasu do czasu zamieszać, aby masło się nie przypaliło. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Biała lekko ubić, a następnie stopniowo wsypywać cukier puder oraz mąkę pszenną i migdałową. Wlać ostudzone palone masło i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Formę do babeczek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem. Do każdej foremki nałożyć porcje ciasta do około 2/3 ich wysokości.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem i piec około 25 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
więcej