Tak maślane bułeczki z dżemem piekła moja babcia. Jej przepis jest niezawodny i zawsze wychodzi

Dieta wegetariańska
Chociaż w sklepach i piekarniach nie brakuje drożdżówek, warto upiec je samodzielnie. Są o wiele smaczniejsze, a ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Najlepiej sięgnąć do starych przepisów, z których korzystały nasze babcie. Oto niezawodny przepis z zeszytu babci na maślane bułeczki wypełnione słodkim dżemem.
Jaki dżem do bułeczek drożdżowych?
Maślane bułeczki przygotowane według sprawdzonego przepisu babci skrywają pewną słodką tajemnicę. W ich środku znajduje się dżem owocowy, który świetnie komponuje się z puszystym ciastem drożdżowym. Jaki dżem najlepiej pasuje do domowych bułeczek maślanych? Możliwości jest wiele. Sprawdzi się każdy dżem owocowy jak truskawkowy, malinowy czy morelowy. Bułeczki maślane z przepisu babci świetnie smakują z dżemem z czarnej porzeczki, wiśni lub aronii. Wybór dżemu zależy tylko i wyłącznie od waszych preferencji smakowych.
Jak zrobić maślane bułeczki z dżemem?
Babciny przepis na bułeczki maślane z dodatkiem dżemu owocowego nie jest trudny. Wiadomo, że o wiele łatwiej jest iść do sklepu lub piekarni, wybrać smak drożdżówki i zapłacić. Jednak domowe bułeczki z dżemem smakują o wiele, wiele lepiej. W ich składzie nie ma dziwnych dodatków, sztucznych aromatów czy polepszaczy smaku. Na liście składników znalazły się produkty naturalne, które można kupić w małych i dużych sklepach spożywczych przez cały rok.
Warto pamiętać, że maślane bułeczki z dżemem z przepisu babci przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Ma ono swoje wymagania, których należy przestrzegać. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Ciasto wyrasta dwa razy, dlatego trzeba zarezerwować sobie więcej czasu na przygotowanie.
Jak więc upiec pyszne domowe bułeczki maślane z dżemem, tak jak robiły to nasze babcie? Przepis nie jest trudny, ale wymaga czasu i cierpliwości. Opłaca się, ponieważ żadne inne bułeczki z dodatkiem dżemu nie smakują tak dobrze.
- 1. krok – wymieszanie drożdży z cukrem
- 2. krok – połączenie ze śmietaną, masłem i żółtkami
- 3. krok – dodanie suchych składników, wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie do wyrośnięcia
- 4. krok – uformowanie bułeczek, nadzianie ich dżemem i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
- 5. krok – upieczenie maślanych bułeczek z dżemem w piekarniku
Jak zawijać drożdżówki z dżemem?
Zawijanie maślanych bułeczek z dżemem może wydawać się dość skomplikowane. Nasze babcie nie miały z tym jednak żadnego problemu. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 12 równych kawałków. Każdy z nich należy rozpłaszczyć w dłoniach, tak aby powstały nieduże placki. Na każdy z nich nakłada się porcję dżemu. Wystarczy pół łyżki na jedną bułeczkę. Trzeba uważać, aby nie przesadzić z nadzieniem. Zbyt dużo dżemu może wyciec podczas pieczenia. Następnie należy złapać brzegi placków w jednym miejscu i skleić na środku. Zebrane brzegi trzeba dokładnie złączyć, aby dżem był szczelnie zamknięty w środku. Z tak przygotowanego ciasta formuje się okrągłą bułeczkę i układa w formie do zapiekania zlepieniem do dołu. Gotowe!
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka śmietany 18%
- 100 g roztopionego masła
- 35 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 6 łyżek dżemu
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
dodatkowo:- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać cukier i wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na kilka minut.
- Wlać śmietanę. Dodać żółtka i roztopione masło. Wymieszać.
- Wsypać przesianą mąkę z solą i wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Uformować kulki, rozpłaszczyć je w dłoniach i nałożyć po 1/2 łyżki dżemu. Zwinąć, zlepiając brzegi.
- Bułeczki ułożyć łączeniem do dołu w formie do zapiekania wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie i jako słodką przekąskę.