Tak maślane bułeczki z dżemem piekła moja babcia. Jej przepis jest niezawodny i zawsze wychodzi

maślane bułeczki z dżemem
Autor: Shutterstock Drożdżówki ze sklepu mogą się schować. Najlepsze maślane bułeczki z dżemem upieczesz z przepisu babci.
łatwy
120 min
4

Dieta wegetariańska

Chociaż w sklepach i piekarniach nie brakuje drożdżówek, warto upiec je samodzielnie. Są o wiele smaczniejsze, a ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Najlepiej sięgnąć do starych przepisów, z których korzystały nasze babcie. Oto niezawodny przepis z zeszytu babci na maślane bułeczki wypełnione słodkim dżemem.

Jaki dżem do bułeczek drożdżowych?

Maślane bułeczki przygotowane według sprawdzonego przepisu babci skrywają pewną słodką tajemnicę. W ich środku znajduje się dżem owocowy, który świetnie komponuje się z puszystym ciastem drożdżowym. Jaki dżem najlepiej pasuje do domowych bułeczek maślanych? Możliwości jest wiele. Sprawdzi się każdy dżem owocowy jak truskawkowy, malinowy czy morelowy. Bułeczki maślane z przepisu babci świetnie smakują z dżemem z czarnej porzeczki, wiśni lub aronii. Wybór dżemu zależy tylko i wyłącznie od waszych preferencji smakowych.

Jak zrobić maślane bułeczki z dżemem?

Babciny przepis na bułeczki maślane z dodatkiem dżemu owocowego nie jest trudny. Wiadomo, że o wiele łatwiej jest iść do sklepu lub piekarni, wybrać smak drożdżówki i zapłacić. Jednak domowe bułeczki z dżemem smakują o wiele, wiele lepiej. W ich składzie nie ma dziwnych dodatków, sztucznych aromatów czy polepszaczy smaku. Na liście składników znalazły się produkty naturalne, które można kupić w małych i dużych sklepach spożywczych przez cały rok.

Warto pamiętać, że maślane bułeczki z dżemem z przepisu babci przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Ma ono swoje wymagania, których należy przestrzegać. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy wcześniej wyjąć je z lodówki. Ciasto wyrasta dwa razy, dlatego trzeba zarezerwować sobie więcej czasu na przygotowanie.

Jak więc upiec pyszne domowe bułeczki maślane z dżemem, tak jak robiły to nasze babcie? Przepis nie jest trudny, ale wymaga czasu i cierpliwości. Opłaca się, ponieważ żadne inne bułeczki z dodatkiem dżemu nie smakują tak dobrze.

  • 1. krok – wymieszanie drożdży z cukrem
  • 2. krok – połączenie ze śmietaną, masłem i żółtkami
  • 3. krok – dodanie suchych składników, wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie do wyrośnięcia
  • 4. krok – uformowanie bułeczek, nadzianie ich dżemem i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 5. krok – upieczenie maślanych bułeczek z dżemem w piekarniku

Jak zawijać drożdżówki z dżemem?

Zawijanie maślanych bułeczek z dżemem może wydawać się dość skomplikowane. Nasze babcie nie miały z tym jednak żadnego problemu. Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 12 równych kawałków. Każdy z nich należy rozpłaszczyć w dłoniach, tak aby powstały nieduże placki. Na każdy z nich nakłada się porcję dżemu. Wystarczy pół łyżki na jedną bułeczkę. Trzeba uważać, aby nie przesadzić z nadzieniem. Zbyt dużo dżemu może wyciec podczas pieczenia. Następnie należy złapać brzegi placków w jednym miejscu i skleić na środku. Zebrane brzegi trzeba dokładnie złączyć, aby dżem był szczelnie zamknięty w środku. Z tak przygotowanego ciasta formuje się okrągłą bułeczkę i układa w formie do zapiekania zlepieniem do dołu. Gotowe!

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 100 g roztopionego masła
  • 35 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek dżemu
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wsypać cukier i wymieszać, rozcierając składniki. Odstawić na kilka minut.
  • Wlać śmietanę. Dodać żółtka i roztopione masło. Wymieszać.
  • Wsypać przesianą mąkę z solą i wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 12 równych części. Uformować kulki, rozpłaszczyć je w dłoniach i nałożyć po 1/2 łyżki dżemu. Zwinąć, zlepiając brzegi.
  • Bułeczki ułożyć łączeniem do dołu w formie do zapiekania wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie i jako słodką przekąskę.
Dżem z borówki amerykańskiej.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej