Bez proszku do pieczenia i masła. Najlepszy biszkopt piekę metodą 3 x 10

Dieta wegetariańska
Idealny biszkopt to marzenie każdego, kto piecze ciasta w domu. Miękki, puszysty i lekki biszkopt wcale nie jest taki trudny. Z pomocą przychodzi serbski przepis na to domowe ciasto, które przygotowuje się metodą 3 razy 10. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić wyśmienity biszkopt, który oczaruje smakiem i puszystością.
Jak upiec dobry biszkopt, żeby nie opadł?
Biszkopty to pyszne ciasta, które świetnie smakują same i można wykorzystać do tortu lub przełożyć kremem. Może się jednak zdarzyć, że biszkopt się nie uda. Po upieczeniu opadnie i nie będzie wyglądał apetycznie. Warto sięgnąć po przepis, dzięki któremu ciasto zawsze się uda, pięknie wyrośnie i nie opadnie.
Receptura, o której mowa pochodzi z Serbii, gdzie najlepsze biszkopty piecze się metodą 3 raz 10. Oznacza to, że do ciasta na biszkopt używa się tylko trzech składników w proporcji po 10. Na liście niezbędnych składników znalazło się więc 10 jajek, 10 łyżek mąki pszennej i 10 łyżek cukru. Nie używa się proszku do pieczenia czy masła. Z tych trzech produktów można zrobić pyszny i puszysty biszkopt, który nigdy nie opada.
Jak upiec biszkopt metodą 3 x 10?
Przepis na równy jak stół i puszysty biszkopt pochodzi z kuchni serbskiej. To właśnie w tym bałkańskim kraju opracowano niezawodną recepturę na smakowity domowy wypiek. Przepis nie jest trudny i nie wymaga zbyt długiego czasu przygotowania. Ciasto robi się z trzech podstawowych składników, które są łatwo dostępne przez cały rok.
Jak więc upiec pyszny domowy biszkopt, wykorzystując metodę 3 razy 10? Z tym serbskim przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Wypiek jest puszysty i idealnie słodki. Z proporcji podanych w przepisie wychodzi duży biszkopt o średnicy 28 cm. Świetnie smakuje sam, ale i jest idealną bazą do tortów czy ciast przekładanym kremem.
- 1. krok – ubicie jajek z cukrem
- 2. krok – wymieszanie masy jajecznej z mąką pszenną
- 3. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie biszkoptu w piekarniku
Czy biszkopt wkłada się do nagrzanego piekarnika czy do zimnego?
W tym prostym przepisie na biszkopt pieczony metodą 3 x 10 formę z ciastem zawsze wstawia się do gorącego piekarnika. Należy go wcześniej nagrzać do 150 stopni C. Formę z ciastem najlepiej ustawić na środkowej półce, aby upiekło się równomiernie. W czasie pieczenia pod żadnym pozorem nie można otwierać drzwiczek piekarnika. Nagła zmiana temperatury może spowodować opadnięcie biszkoptu. Czas pieczenia wynosi godzinę i pięć minut. Biszkopt piecze się do suchego patyczka. Jeżeli będzie wilgotny, należy dopiekać ciasto jeszcze przez kilka minut.
SKŁADNIKI
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki pszennej
- 10 jajek
dodatkowo:- masło i mąka pszenna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier. Ubić, aż powstanie jasna i puszysta masa.
- Stopniowo wsypywać przesianą mąkę i miksować na niskich obrotach, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec około 65 minut, do suchego patyczka.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić w nim biszkopt na 10 minut. Następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser oprószony cukrem pudrem, wykorzystać do tortu lub przełożony kremem.