Bez proszku do pieczenia i masła. Najlepszy biszkopt piekę metodą 3 x 10

biszkopt 3 x 10
Autor: Shutterstock Ten biszkopt nie ma sobie równych. Metoda 3 x 10 jest niezawodna.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Idealny biszkopt to marzenie każdego, kto piecze ciasta w domu. Miękki, puszysty i lekki biszkopt wcale nie jest taki trudny. Z pomocą przychodzi serbski przepis na to domowe ciasto, które przygotowuje się metodą 3 razy 10. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić wyśmienity biszkopt, który oczaruje smakiem i puszystością.

Jak upiec dobry biszkopt, żeby nie opadł?

Biszkopty to pyszne ciasta, które świetnie smakują same i można wykorzystać do tortu lub przełożyć kremem. Może się jednak zdarzyć, że biszkopt się nie uda. Po upieczeniu opadnie i nie będzie wyglądał apetycznie. Warto sięgnąć po przepis, dzięki któremu ciasto zawsze się uda, pięknie wyrośnie i nie opadnie.

Receptura, o której mowa pochodzi z Serbii, gdzie najlepsze biszkopty piecze się metodą 3 raz 10. Oznacza to, że do ciasta na biszkopt używa się tylko trzech składników w proporcji po 10. Na liście niezbędnych składników znalazło się więc 10 jajek, 10 łyżek mąki pszennej i 10 łyżek cukru. Nie używa się proszku do pieczenia czy masła. Z tych trzech produktów można zrobić pyszny i puszysty biszkopt, który nigdy nie opada.

Jak upiec biszkopt metodą 3 x 10?

Przepis na równy jak stół i puszysty biszkopt pochodzi z kuchni serbskiej. To właśnie w tym bałkańskim kraju opracowano niezawodną recepturę na smakowity domowy wypiek. Przepis nie jest trudny i nie wymaga zbyt długiego czasu przygotowania. Ciasto robi się z trzech podstawowych składników, które są łatwo dostępne przez cały rok.

Jak więc upiec pyszny domowy biszkopt, wykorzystując metodę 3 razy 10? Z tym serbskim przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Wypiek jest puszysty i idealnie słodki. Z proporcji podanych w przepisie wychodzi duży biszkopt o średnicy 28 cm. Świetnie smakuje sam, ale i jest idealną bazą do tortów czy ciast przekładanym kremem.

  • 1. krok – ubicie jajek z cukrem
  • 2. krok – wymieszanie masy jajecznej z mąką pszenną
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie biszkoptu w piekarniku

Czy biszkopt wkłada się do nagrzanego piekarnika czy do zimnego?

W tym prostym przepisie na biszkopt pieczony metodą 3 x 10 formę z ciastem zawsze wstawia się do gorącego piekarnika. Należy go wcześniej nagrzać do 150 stopni C. Formę z ciastem najlepiej ustawić na środkowej półce, aby upiekło się równomiernie. W czasie pieczenia pod żadnym pozorem nie można otwierać drzwiczek piekarnika. Nagła zmiana temperatury może spowodować opadnięcie biszkoptu. Czas pieczenia wynosi godzinę i pięć minut. Biszkopt piecze się do suchego patyczka. Jeżeli będzie wilgotny, należy dopiekać ciasto jeszcze przez kilka minut.

SKŁADNIKI

  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 10 jajek

  • dodatkowo:
  • masło i mąka pszenna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy miksera wbić jajka i wsypać cukier. Ubić, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  • Stopniowo wsypywać przesianą mąkę i miksować na niskich obrotach, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec około 65 minut, do suchego patyczka.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić w nim biszkopt na 10 minut. Następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser oprószony cukrem pudrem, wykorzystać do tortu lub przełożony kremem.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej