Rozkosznie kruche ciasteczka z twarożku sernikowego
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kruche ciasteczka z twarożku przeznaczonego na sernik są niezwykle delikatne. Wprost rozpływają się na języku. Ich przygotowanie nie jest trudne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 120 g masła, miękkiego
- 120 g tłustego twarogu, trzykrotnie mielonego lub innego twarogu na sernik
- 1 szklanka granulowanego cukru białego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 3/4 szklanki mąki
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło i twarożek utrzyj ręcznie lub wymieszaj razem za pomocą miksera elektrycznego.
- Dodaj cukier i ubijaj przez 1 minutę. Dodaj jajko i wymieszaj, aby połączyć w jednolitą masę. Dodaj ekstrakty lub olejki zapachowe i wymieszaj, aż się połączą z mieszaniną.
- Dodaj proszek do pieczenia i mąkę do ciasta (w trzech porcjach), mieszając na niskich obrotach, aby połączyć wszystko razem.
- Ciasto okryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Ciasto jest lepkie, więc oprósz dłonie mąką, aby z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Kulki ciasta ułożyć w jednakowych odstępach na blasze. Możesz użyć dna szklanki oprószonego mąką, aby delikatnie spłaszczyć kulki. Nie spłaszczaj ich zbytnio, bo ciasteczka bardzo urosną i jeśli odstępy między nimi nie zostaną zachowane to zleją się i połączą w jedne placek.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 9-11 minut. Czas jest tylko orientacyjny i może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika. Gdy tylko dolne brzegi ciasteczek zaczną się złocić, natychmiast wyjmuj.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.