Rozkosznie kruche ciasteczka z twarożku sernikowego

2021-03-29
shutterstock_794309890.jpg
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Kruche ciasteczka z twarożku przeznaczonego na sernik są niezwykle delikatne. Wprost rozpływają się na języku. Ich przygotowanie nie jest trudne. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 120 g masła, miękkiego
  • 120 g tłustego twarogu, trzykrotnie mielonego lub innego twarogu na sernik
  • 1 szklanka granulowanego cukru białego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło i twarożek utrzyj ręcznie lub wymieszaj razem za pomocą miksera elektrycznego.
  • Dodaj cukier i ubijaj przez 1 minutę. Dodaj jajko i wymieszaj, aby połączyć w jednolitą masę. Dodaj ekstrakty lub olejki zapachowe i wymieszaj, aż się połączą z mieszaniną.
  • Dodaj proszek do pieczenia i mąkę do ciasta (w trzech porcjach), mieszając na niskich obrotach, aby połączyć wszystko razem.
  • Ciasto okryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
  • Ciasto jest lepkie, więc oprósz dłonie mąką, aby z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Kulki ciasta ułożyć w jednakowych odstępach na blasze. Możesz użyć dna szklanki oprószonego mąką, aby delikatnie spłaszczyć kulki. Nie spłaszczaj ich zbytnio, bo ciasteczka bardzo urosną i jeśli odstępy między nimi nie zostaną zachowane to zleją się i połączą w jedne placek.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 9-11 minut. Czas jest tylko orientacyjny i może się różnić w zależności od rodzaju piekarnika. Gdy tylko dolne brzegi ciasteczek zaczną się złocić, natychmiast wyjmuj. 
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.