Róże z kolorową polewą: przepis na słodki karnawałowy wypiek
Róże z kolorową polewą - przepis na ten pięknie się prezentujący i smaczny deser może przydać się przed sylwestrem lub imprezą karnawałową. Ciastka smaży się w głębokim oleju jak pączki. Świetnie smakują z polewą malinową lub posypane cukrem pudrem.
Polecamy również: Pączki z lukrem i białą czekoladą, Sernik kajmakowy oraz Karnawałowe muffinki
Sprawdź także >>> Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować
SKŁADNIKI
- 50 g cukru pudru
- 340 g mąki pszennej
- 4 duże żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 g kwaśnej śmietany
- 100 g cukru pudru
- 10 ml soku malinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Z cukru pudru, mąki pszennej, żółtek, soli i śmietany zagnieść ciasto, dokładnie wyrobić.
Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i krążkami o różnych wielkościach wycinać po 3 kółka, każde ponacinać z boku 3,4 razy.
Nałożyć kółka jedno na drugie, zaczynając od największego, docisnąć pośrodku.
Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Przygotować gęstą, kolorową polewę - cukier puder połączyć z sokiem malinowym. Polewę przełożyć do papierowego rękawa. Ozdobić środki i brzegi róż.
Róże dodatkowo oprószyć można cukrem pudrem.