Róże karnawałowe: przepis na wykwintne ciastka na ostatki
2021-03-29
średni
10 min
4
Róże karnawałowe to alternatywa dla tradycyjnych faworków. Róże robi się z ciasta na faworki i smaży w głębokim tłuszczu tak jak chrust. Na przyjęciu możemy olśnić gości tymi ciastkami. Ale uwaga. Jedno zawiera aż 200 kcal!
Polecamy również: Pączki z lukrem i białą czekoladą, Sernik kajmakowy oraz Karnawałowe muffinki
Sprawdź także >>> Co pić w święta, sylwestra i w karnawale, by nie utyć?
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 5 dag masła o zawartości tłuszczu co najmniej 80 procent
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 0,5 l oleju roślinnego, najlepiej słonecznikowego (olej rzepakowy, lniany, kukurydziany, z orzechów włoskich, oliwa z oliwek i olej z pestek winogron mogą mieć zbyt intensywny smak, który zdominuje aromat faworków)
- łyżka spirytusu
- białko z 1 jajka
- wiśnie kandyzowane lub truskawki (30 szt)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier waniliowy, jajka, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i spirytus.
- Składniki wymieszaj, wyrób na gładkie, gładkie, nieco twardawe ciasto.
- Podziel ciasto na 3 części i rozwałkuj.
- Z placków wykrawaj 3 rodzaje krążków – o średnicy 6, 5 i 4 cm.
- Krążki natnij w kilku miejscach i posklejaj ze sobą białkiem. Otrzep z nadmiaru mąki – inaczej tłuszcz będzie dymił.
- Środki krążków posmaruj białkiem. Wkładaj do rozgrzanego tłuszczu płatkami do dołu.
- Kiedy się zarumienią, przewracaj na drugą stronę. Pilnuj, aby róże nie dotykały się płatkami.
- Kiedy będą gotowe, połóż je na ręczniku papierowym, by pozbawić je nadmiaru tłuszczu. W środek włóż wisienkę bądź kandyzowaną truskawkę.
- Posyp cukrem pudrem.