Rogaliki z gotowanych ziemniaków z marmoladą

2021-03-29
Rogaliki z gotowanych ziemniaków z marmoladą
Autor: Shutterstock Rogaliki z gotowanych ziemniaków z marmoladą to sprytny sposób na wykorzystanie resztek.
łatwy
20 min
4

Rogaliki z gotowanych ziemniaków z marmoladą to smaczny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • ulubiona marmolada

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieć ciasto i rozwałkuj na grubość ok pół centymetra.
  • Z ciasta wytnij romby, na każdym połóż porcję marmolady i zwiń rogalik, ułóż na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze. Piecz 25 min w 180 st. C.