Rogaliki z gotowanych ziemniaków z marmoladą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Rogaliki z gotowanych ziemniaków z marmoladą to smaczny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- ulubiona marmolada
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieć ciasto i rozwałkuj na grubość ok pół centymetra.
- Z ciasta wytnij romby, na każdym połóż porcję marmolady i zwiń rogalik, ułóż na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze. Piecz 25 min w 180 st. C.