Racuszki serowe: przepis na puszyste racuchy z twarogiem
2023-01-17
łatwy
30 min
4
Racuszki serowe są wilgotne w środku, puszyste i przepyszne! Mówiąc szczerze, to jedyne ciastka drożdżowe, które umiem zrobić. Nie smażę ich często, bo nie lubię zapachu smażeniny w moim mieszkaniu otwartym na kuchnię. Ale jeśli smażę, to tylko racuchy serowe. Oto najlepszy przepis na puszyste racuchy z serem!
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 150 g twarogu trzykrotnie mielonego lub serka mascarpone
- 250 ml mleka, ciepłego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 10 g drożdży suchych (liofilizowanych)
- 1 szczypta soli
- 0,5 l oleju do smażenia
- do podania malinowa konfitura lub cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko utrzeć z cukrem i solą. Dodać twaróg i utrzeć razem.
- Dodać mleko i wymieszać. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę i mieszać do uzyskania jednolitego i dość gęstego ciasta.
- Miskę okryć czystą ściereczką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C i pozostawić ciasto na około 1 godzinę, aby wyrosło.
- Ciasto nabierać łyżka i smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Zobacz: Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest rozgrzany?
- Po usmażeniu z obu stron, racuszki przełożyć na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Jak podawać racuchy serowe?
Racuchy serowe z dodatkiem twarożku to pyszny deser lub śniadanie na słodko. Można je podać z ulubiona konfiturą lub oprószone cukrem pudrem. Jako dodatek do twarożkowych racuchów sprawdzi się tez miód, syrop klinowy lub daktylowy. Świetnie pasują tu także świeże owoce, zwłaszcza jagodowe, a także bakalie.