Racuszki serowe: przepis na puszyste racuchy z twarogiem

Racuszki serowe są wilgotne w środku, puszyste i przepyszne! Mówiąc szczerze, to jedyne ciasto drożdżowe, które umiem zrobić. Nie smażę ich często, bo nie lubię zapachu smażeniny w moim mieszkaniu otwartym na kuchnię. Ale jeśli smażę, to tylko racuchy twarożkowe. Oto najlepszy przepis na puszyste racuchy z twarogiem!
300 g mąki pszennej
150 g twarogu trzykrotnie mielonego lub serka mascarpone
250 ml mleka, ciepłego
1 jajko
1 łyżka cukru
10 g drożdży suchych (liofilizowanych)
1 szczypta soli
500 ml oleju do smażenia
do podania malinowa konfitura lub cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Jajko utrzeć z cukrem i solą. Dodać twaróg i utrzeć razem.
Dodać mleko i wymieszać. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę i mieszać do uzyskania jednolitego i dość gęstego ciasta.
Miskę okryć czystą ściereczką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C i pozostawić ciasto na około 1 godzinę, aby wyrosło.
Ciasto nabierać łyżka i smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Zobacz: Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest rozgrzany?
Po usmażeniu z obu stron, racuszki przełożyć na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z malinową konfiturą lub oprószone cukrem pudrem.