Racuszki serowe: przepis na puszyste racuchy z twarogiem

2021-02-11
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Racuszki serowe: przepis na puszyste racuchy z twarogiem
Autor: Shutterstock Puszyste racuszki twarożkowe podane z konfiturą malinową
łatwy
30 min
4

Racuszki serowe są wilgotne w środku, puszyste i przepyszne! Mówiąc szczerze, to jedyne ciasto drożdżowe, które umiem zrobić. Nie smażę ich często, bo nie lubię zapachu smażeniny w moim mieszkaniu otwartym na kuchnię. Ale jeśli smażę, to tylko racuchy twarożkowe. Oto najlepszy przepis na puszyste racuchy z twarogiem!

Składniki

300 g mąki pszennej

150 g twarogu trzykrotnie mielonego lub serka mascarpone

250 ml mleka, ciepłego

1 jajko

1 łyżka cukru

10 g drożdży suchych (liofilizowanych)

1 szczypta soli

500 ml oleju do smażenia

do podania malinowa konfitura lub cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajko utrzeć z cukrem i solą. Dodać twaróg i utrzeć razem.

Dodać mleko i wymieszać. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę i mieszać do uzyskania jednolitego i dość gęstego ciasta.

Miskę okryć czystą ściereczką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50°C i pozostawić ciasto na około 1 godzinę, aby wyrosło.

Ciasto nabierać łyżka i smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Zobacz: Jak sprawdzić, czy tłuszcz jest rozgrzany?

Po usmażeniu z obu stron, racuszki przełożyć na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Podawać z malinową konfiturą lub oprószone cukrem pudrem.

Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl