Pyszne keto ciasteczka piernikowe. Łatwe, szybkie i idealne na Boże Narodzenie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszne keto ciasteczka piernikowe o korzennym aromacie to zdrowa przekąska, która przypadnie do smaku nie tylko osobom, które są na diecie ketogenicznej. Przepis na idealnie kruche pierniczki niskowęglowodanowe jest banalnie prosty. Robi się je w kilku bardzo łatwych krokach. Poznajcie szybki przepis na obłędne kato ciasteczka piernikowe, które zachwycą w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Z czego zrobić ciasteczka na keto?
Do przygotowania ciasta na keto ciasteczka piernikowe potrzebne są proste produkty, które łatwo kupić w wielu sklepach spożywczych. Dostępne są w marketach, sklepach ze zdrową żywnością i w internetowych delikatesach. Na liście składników znajduje się 8 zdrowych i ubogich w węglowodany produktów.
Do zrobienia domowych keto ciasteczek piernikowych należy przygotować takie składniki jak:
- mąka kokosowa – zdrowy zamiennik mąki pszennej o niskiej zawartości węglowodanów i bez glutenu
- serek mascarpone – włoski serek śmietankowy o gładkiej konsystencji i lekko słodkim smaku
- jajko – bogate w białko, łączy składniki
- przyprawa do piernika – mieszanka aromatycznych korzennych przypraw, która nadaje charakterystycznego smaku
- erytrytol – zdrowy zamiennik białego cukru, dzięki niemu pierniczki są w sam raz słodkie
- orzechy włoskie – źródło prozdrowotnych składników odżywczych i smaczny dodatek do ciasteczek
- proszek do pieczenia – spulchnia ciasteczka
- woda – pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta na keto pierniczki
Jak zrobić keto ciasteczka piernikowe?
Keto przepis na pyszne i idealnie kruche ciasteczka o korzennym smaku i aromacie nie są trudne. Warto sprawdzić ten łatwy przepis, ponieważ dietetyczne pierniczki robi się błyskawicznie. Dzięki temu można upiec je nawet w ostatniej chwili. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny.
Jak upiec pyszne keto pierniczki?
Zrobienie ciasta i upieczenie obłędnych ciasteczek piernikowych jest bardzo łatwe. To tylko kilka bardzo łatwych kroków, które nikomu nie powinny sprawić żadnych przykrych niespodzianek.
Wystarczy zmiksować serek mascarpone z jajkiem, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Z ciasta formuje się kuleczki, spłaszcza i układa w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Tak przygotowanie ciasteczka wstawia się do piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenie trwa około 20 minut. Dietetyczne pierniczki są gotowe, kiedy zaczną się lekko rumienić.
Po ostudzeniu warto przełożyć ciasteczka do zamykanego pojemnika, słoika na ciasteczka lub pudełka i sięgać po nie, kiedy tylko najdzie ochota na coś pysznego, piernikowego i słodkiego. Niskowęglowodanowe pierniczki pysznie smakują z kawą i herbatą. To doskonały deser na święta Bożego Narodzenia lub zdrową słodką przekąskę.
SKŁADNIKI
- 150 g serka mascarpone
- 100 g mąki kokosowej
- 50 ml wody
- 1 jajko
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek mascarpone zmiksować z jajkiem.
- Wsypać mąkę kokosową, orzechy włoskie, przyprawę do piernika, erytrytol i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Wlać wodę i dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić dłońmi. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne.
- Z ciasta formować kuleczki, spłaszczać je i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę z okazji świąt Bożego Narodzenia.