Pyszne keto ciasteczka piernikowe. Łatwe, szybkie i idealne na Boże Narodzenie

keto ciasteczka piernikowe
Autor: Shutterstock Keto ciasteczka piernikowe to ekspresowa i zdrowa przekąska na Boże Narodzenie.
łatwy
30 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszne keto ciasteczka piernikowe o korzennym aromacie to zdrowa przekąska, która przypadnie do smaku nie tylko osobom, które są na diecie ketogenicznej. Przepis na idealnie kruche pierniczki niskowęglowodanowe jest banalnie prosty. Robi się je w kilku bardzo łatwych krokach. Poznajcie szybki przepis na obłędne kato ciasteczka piernikowe, które zachwycą w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Z czego zrobić ciasteczka na keto?

Do przygotowania ciasta na keto ciasteczka piernikowe potrzebne są proste produkty, które łatwo kupić w wielu sklepach spożywczych. Dostępne są w marketach, sklepach ze zdrową żywnością i w internetowych delikatesach. Na liście składników znajduje się 8 zdrowych i ubogich w węglowodany produktów.

Do zrobienia domowych keto ciasteczek piernikowych należy przygotować takie składniki jak:

  • mąka kokosowa – zdrowy zamiennik mąki pszennej o niskiej zawartości węglowodanów i bez glutenu
  • serek mascarpone – włoski serek śmietankowy o gładkiej konsystencji i lekko słodkim smaku
  • jajko – bogate w białko, łączy składniki
  • przyprawa do piernika – mieszanka aromatycznych korzennych przypraw, która nadaje charakterystycznego smaku
  • erytrytol – zdrowy zamiennik białego cukru, dzięki niemu pierniczki są w sam raz słodkie
  • orzechy włoskie – źródło prozdrowotnych składników odżywczych i smaczny dodatek do ciasteczek
  • proszek do pieczenia – spulchnia ciasteczka
  • woda – pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta na keto pierniczki

Jak zrobić keto ciasteczka piernikowe?

Keto przepis na pyszne i idealnie kruche ciasteczka o korzennym smaku i aromacie nie są trudne. Warto sprawdzić ten łatwy przepis, ponieważ dietetyczne pierniczki robi się błyskawicznie. Dzięki temu można upiec je nawet w ostatniej chwili. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny.

Jak upiec pyszne keto pierniczki?

Zrobienie ciasta i upieczenie obłędnych ciasteczek piernikowych jest bardzo łatwe. To tylko kilka bardzo łatwych kroków, które nikomu nie powinny sprawić żadnych przykrych niespodzianek.

Wystarczy zmiksować serek mascarpone z jajkiem, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Z ciasta formuje się kuleczki, spłaszcza i układa w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Tak przygotowanie ciasteczka wstawia się do piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenie trwa około 20 minut. Dietetyczne pierniczki są gotowe, kiedy zaczną się lekko rumienić.

Po ostudzeniu warto przełożyć ciasteczka do zamykanego pojemnika, słoika na ciasteczka lub pudełka i sięgać po nie, kiedy tylko najdzie ochota na coś pysznego, piernikowego i słodkiego. Niskowęglowodanowe pierniczki pysznie smakują z kawą i herbatą. To doskonały deser na święta Bożego Narodzenia lub zdrową słodką przekąskę.

SKŁADNIKI

  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g mąki kokosowej
  • 50 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek mascarpone zmiksować z jajkiem.
  • Wsypać mąkę kokosową, orzechy włoskie, przyprawę do piernika, erytrytol i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Wlać wodę i dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić dłońmi. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne.
  • Z ciasta formować kuleczki, spłaszczać je i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej