Puszyste obwarzanki odpustowe
2021-03-29
średni
45 min
4
Puszyste obwarzanki to wyśmienity pomysł na domowy rarytas. Szczególnie popularne są na Kujawach w dni odpustu. Takie obwarzanki pysznią się również na straganach wokół cmentarzy w okolicach Święta Zmarłych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 30 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę, cukier i sól. Wymieszać suche składniki.
- Do suchych składników dodać rozmącone jajka. Dokładnie wyrobić na jednorodne ciasto.
- Z ciasta uformować wałek, pokroić go na jednakowe krążki. Każdy krążek rozwałkować w wałeczek, który zwinąć w obwarzanek.
- Obwarzanki wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę.
- Gdy obwarzanki wypłyną, wyjmować je łyżką cedzakową.
- Obgotowane obwarzanki układać na blaszce.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C do zrumienienia.
- Upieczone, jeszcze gorące obwarzanki za pomocą pędzla posmarować osłodzoną wodą.
- Po całkowitym ostudzeniu nanizać na sznureczki. Przechowywać w suchym miejscu.