Puszyste obwarzanki odpustowe

2021-03-29
Puszyste obwarzanki odpustowe
Autor: Shutterstock Obwarzanki odpustowe w okolicach Święta Zmarłych cieszą niezwykłą popularnością
średni
45 min
4

Puszyste obwarzanki to wyśmienity pomysł na domowy rarytas. Szczególnie popularne są na Kujawach w dni odpustu. Takie obwarzanki pysznią się również na straganach wokół cmentarzy w okolicach Święta Zmarłych. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 30 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę, cukier i sól. Wymieszać suche składniki.
  • Do suchych składników dodać rozmącone jajka. Dokładnie wyrobić na jednorodne ciasto.
  • Z ciasta uformować wałek, pokroić go na jednakowe krążki. Każdy krążek rozwałkować w wałeczek, który zwinąć w obwarzanek.
  • Obwarzanki wrzucać partiami na wrzącą osoloną wodę.
  • Gdy obwarzanki wypłyną, wyjmować je łyżką cedzakową.
  • Obgotowane obwarzanki układać na blaszce.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C do zrumienienia.
  • Upieczone, jeszcze gorące obwarzanki za pomocą pędzla posmarować osłodzoną wodą.
  • Po całkowitym ostudzeniu nanizać na sznureczki. Przechowywać w suchym miejscu.