Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłam ze Szwecji. Kardamonki wyglądają zjawiskowo i pysznie smakują
Dieta wegetariańska
Aromatyczne kardamonki to pyszne i w sam raz słodkie bułeczki drożdżowe, które są bardzo popularne w Szwecji. Nie trzeba jednak udawać się w daleką podróż, ponieważ można je zrobić w domu. Przepis na ten smakowity słodki wypiek nie jest skomplikowany, ale warto pamiętać o kilku zasadach. Poznajcie przepis na szwedzkie bułeczki, czyli kardamonki.
Co to są kardamonki?
Szwedzi nie mogą sobie odmówić przerwy w ciągu dnia na kawę i słodką bułeczkę. Zwyczaj ten nazywa się fika. Do małej czarnej idealnie pasują kardamonki, czyli aromatyczne bułeczki drożdżowe w oryginalnym kształcie. Wypełnione są pysznym i słodkim nadzieniem z masła, cukru oraz przypraw – kardamonu i cynamonu. Miękkie i puszyste bułeczki serwują wszystkie kawiarnie w Szwecji, ale coraz więcej fanów zdobywają w naszym kraju. Są już dostępne w piekarniach i barach. Bez problemu można je zrobić w domu.
Jak zrobić kardamonki?
Przepis na kardamonki pochodzi z kuchni szwedzkiej, ale te wyśmienite bułeczki można zrobić samodzielnie w domu. Wszystkie składniki są w naszych sklepach i można je kupić bez względu na porę roku. Warto wiedzieć, że nadający smaku i aromatu kardamon to przyprawa, która wyróżnia się pozytywnym wpływem na zdrowie. To naturalny lek w problemach z układem pokarmowym i moczowym. Przyspiesza przemianę materii i wykazuje działanie przeciwbakteryjne.
Jak więc upiec puszyste bułeczki z kardamonem? Przepis nie jest trudny, ale należy pamiętać, że kardamonki robi się z ciasta drożdżowego. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a ciasto musi wyrastać w sumie przez prawie półtorej godziny.
- 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 2. krok – przygotowanie nadzienia kardamonowego
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie nadzienia i uformowanie bułeczek
- 4. krok – odstawienie kardamonek do drugiego wyrośnięcia
- 5. krok – upieczenie kardamonek w piekarniku
Jak podawać kardamonki?
Szwedzkie kardamonki uwodzą aromatem i smakiem. To obok klasycznych cinnamon rolls to najpopularniejszy słodki wypiek w Szwecji. W naszym kraju powoli zyskują coraz więcej miłośników. Puszyste kardamonki można serwować na pierwsze lub drugie śniadanie. Sprawdzą się też na deser i są idealną słodką przekąską, która zastąpi kanapki czy drożdżówki ze sklepu. Kardamonki pysznie smakują z kawą i herbatą.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 550 lub 650
- 150 ml letniego mleka
- 60 g roztopionego masła
- 20 g świeżych drożdży
- 5 łyżeczek cukru
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 szczypta soli
nadzienie:- 70 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
dodatkowo:- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko, wsypać cukier, mąkę i kardamon. Wbić jajko i dodać roztopione masło. Za pomocą robota lub ręcznie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Kiedy ciasto wyrasta, przygotować nadzienie. Masło utrzeć z cukrem, kardamonem i cynamonem na puch.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na placek w kształcie prostokąta o wymiarach około 30 cm x 40 cm.
- Placek posmarować nadzieniem. Ciasto złożyć dwoma przeciwległymi krótszymi bokami, tak aby całkowicie przykryło nadzienie.
- Złożone ciasto ponownie rozwałkować na placek o wymiarach około 20 cm x 30 cm. Pokroić na paski o szerokości około 3 cm. Każdy pasek przekroić wzdłuż na pół, uważając, aby nie go nie przeciąć. Paski skręcić w świderki, a następnie zapleść jak warkocz i zwinąć w ślimaczka, nadając okrągły kształt.
- Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
- Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż nabiorą rumianego koloru.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, deser lub jako słodką przekąskę.