Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłam ze Szwecji. Kardamonki wyglądają zjawiskowo i pysznie smakują

kardamonki
Autor: Shutterstock Zjedz w towarzystwie aromatycznej kawy. Szwedzkie kardamonki to pomysł na słodką przerwę w pracy.
łatwy
90 min
4

Dieta wegetariańska

Aromatyczne kardamonki to pyszne i w sam raz słodkie bułeczki drożdżowe, które są bardzo popularne w Szwecji. Nie trzeba jednak udawać się w daleką podróż, ponieważ można je zrobić w domu. Przepis na ten smakowity słodki wypiek nie jest skomplikowany, ale warto pamiętać o kilku zasadach. Poznajcie przepis na szwedzkie bułeczki, czyli kardamonki.

Co to są kardamonki?

Szwedzi nie mogą sobie odmówić przerwy w ciągu dnia na kawę i słodką bułeczkę. Zwyczaj ten nazywa się fika. Do małej czarnej idealnie pasują kardamonki, czyli aromatyczne bułeczki drożdżowe w oryginalnym kształcie. Wypełnione są pysznym i słodkim nadzieniem z masła, cukru oraz przypraw – kardamonu i cynamonu. Miękkie i puszyste bułeczki serwują wszystkie kawiarnie w Szwecji, ale coraz więcej fanów zdobywają w naszym kraju. Są już dostępne w piekarniach i barach. Bez problemu można je zrobić w domu.

Jak zrobić kardamonki?

Przepis na kardamonki pochodzi z kuchni szwedzkiej, ale te wyśmienite bułeczki można zrobić samodzielnie w domu. Wszystkie składniki są w naszych sklepach i można je kupić bez względu na porę roku. Warto wiedzieć, że nadający smaku i aromatu kardamon to przyprawa, która wyróżnia się pozytywnym wpływem na zdrowie. To naturalny lek w problemach z układem pokarmowym i moczowym. Przyspiesza przemianę materii i wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

Jak więc upiec puszyste bułeczki z kardamonem? Przepis nie jest trudny, ale należy pamiętać, że kardamonki robi się z ciasta drożdżowego. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a ciasto musi wyrastać w sumie przez prawie półtorej godziny.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 2. krok – przygotowanie nadzienia kardamonowego
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie nadzienia i uformowanie bułeczek
  • 4. krok – odstawienie kardamonek do drugiego wyrośnięcia
  • 5. krok – upieczenie kardamonek w piekarniku

Jak podawać kardamonki?

Szwedzkie kardamonki uwodzą aromatem i smakiem. To obok klasycznych cinnamon rolls to najpopularniejszy słodki wypiek w Szwecji. W naszym kraju powoli zyskują coraz więcej miłośników. Puszyste kardamonki można serwować na pierwsze lub drugie śniadanie. Sprawdzą się też na deser i są idealną słodką przekąską, która zastąpi kanapki czy drożdżówki ze sklepu. Kardamonki pysznie smakują z kawą i herbatą.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 150 ml letniego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 szczypta soli

  • nadzienie:
  • 70 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

  • dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko, wsypać cukier, mąkę i kardamon. Wbić jajko i dodać roztopione masło. Za pomocą robota lub ręcznie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Kiedy ciasto wyrasta, przygotować nadzienie. Masło utrzeć z cukrem, kardamonem i cynamonem na puch.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na placek w kształcie prostokąta o wymiarach około 30 cm x 40 cm.
  • Placek posmarować nadzieniem. Ciasto złożyć dwoma przeciwległymi krótszymi bokami, tak aby całkowicie przykryło nadzienie.
  • Złożone ciasto ponownie rozwałkować na placek o wymiarach około 20 cm x 30 cm. Pokroić na paski o szerokości około 3 cm. Każdy pasek przekroić wzdłuż na pół, uważając, aby nie go nie przeciąć. Paski skręcić w świderki, a następnie zapleść jak warkocz i zwinąć w ślimaczka, nadając okrągły kształt.
  • Bułeczki ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
  • Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut, aż nabiorą rumianego koloru.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, deser lub jako słodką przekąskę.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej