Przepis na rugelach. Słodka przekąska wypełniona po brzegi orzechowym nadzieniem

rugelach
Autor: Shutterstock Rugelach, czyli żydowskie słodkie rogaliki, zachwycą smakiem i łatwością przygotowania.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Rugelach to słodkie rogaliki wypełnione pysznym orzechowym nadzieniem. Przepis na tę pyszną przekąskę pochodzi z kuchni żydowskiej. Wypieka się je z okazji trwającego osiem dni święta Chanuka. Przepis na rugelach jest bardzo łatwy, a składniki można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Poznajcie prosty przepis na rugelach, które zauroczą obłędnym smakiem.

Z czego robi się rugelach?

Lista składników, które potrzebne są do upieczenia rogalików rugelach, nie jest długa. Znajdują się na niej produkty, które są łatwo dostępne. Lista została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanową produkty, z których wyrabia się ciasto. Druga część obejmuje składniki do orzechowego nadzienia. Przyjemnym dodatkiem są powidła śliwkowe, którymi smaruje się ciasto.

Aby zrobić pyszne i wypełnione po brzegi słodkim nadzieniem rugelach, należy przygotować produkty do ciasta i do nadzienia:

Jak zrobić rugelach?

Pyszne i idealnie słodkie żydowskie rogaliki nie są trudne. Przepis jest bardzo łatwy. Należy jednak postępować według niego krok po kroku, a rugelach uda się już za pierwszym razem. Rogaliki znikną z blachy do pieczenia, zanim zdążą do końca ostygnąć.

Jak więc upiec domowe rogaliki rugelach?

  • 1. krok – przygotowanie i schłodzenie ciasta
  • 2. krok – przygotowanie orzechowego nadzienia
  • 3. krok – pokrojenie ciasta, nałożenie nadzienia i uformowanie rogalików
  • 4. krok – upieczenie rugelach

Jak podawać rugelach?

W Izraelu rugelach są niezwykle popularnym słodkim wypiekiem, który oferuje większość piekarni i cukierni. Prawdopodobnie przepis powstał w Polsce i właśnie z naszego kraju powędrował w różne strony świata. Aby spróbować rugelach, nie trzeba udawać się w daleką podróż. Bez problemu można upiec je w domu. Ten słodki przysmak kuchni żydowskiej przypadnie do smaku każdemu.

Żydzi wypiekają i jedzą rugelach z okazji święta Chanuka. Pyszną słodką przekąskę można upiec na święta Bożego Narodzenia. W ich składzie znajdują się produkty typowe dla tych zimowych świąt. Już podczas pieczenia aromat przywołuje miłe wspomnienia i pobudza kubki smakowe.

Kruche rogaliki wyplenione orzechowym nadzieniem doskonale komponują się z kawą i herbatą. Pysznie smakują ze świątecznym kompotem z suszonych owoców. Do rugelach pasuje także mleko. W święta można podać mleko piernikowe. Świetnie zastąpią słodkie przekąski i gotowe bułeczki z nadzieniem ze sklepu.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • nadzienie:
  • 30 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kakao

  • dodatkowo:
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z serkiem do połączenia. Cały czas ucierając, wyspać cukier z wanilią.
  • Stopniowo wsypywać przesianą mąkę i miksować do połączenia składników.
  • Ciasto podzielić na trzy równe części, uformować kule i lekko spłaszczyć. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Przygotować nadzienie. Drobno posiekane orzechy włoskie wymieszać z masłem, cukrem, cukrem z wanilią, cynamonem i kakao.
  • Ciasto rozwałkować na okręgi o grubości około 3 mm. Posmarować powidłami śliwkowymi i przekroić na cztery części, tak aby powstały trójkąty. Każdy z nich przekroić na 3 części. Z każdego rozwałkowanego placka powinno powstać 12 trójkątów.
  • Na każdy trójkącik ciasta nakładać porcję nadzienia i zwijać, zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi.
  • Układać w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, aż rogaliki zaczną się rumienić.
  • Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
więcej