Przepis na pistacjanki. Domowe drożdżówki z pistacjami, które urzekają smakiem

pistacjanki
Autor: Shutterstock Pistacjanki to drożdżówki z pistacjami, w których można się zakochać.
łatwy
120 min
4

Dieta wegetariańska

Upieczenie pysznych domowych drożdżówek nie jest trudne. Wystarczy mieć dobry przepis i dobre chęci. Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi upieczecie rozpływające się w ustach pistacjanki. To bułeczki drożdżowe z dodatkiem pistacjowego nadzienia, które podbiją niejedno podniebienie. Zobaczcie, jak zrobić pyszne domowe drożdżówki z orzechami pistacjowymi, czyli pistacjanki.

Pistacjanki – z czego zrobić?

Składniki, które wykorzystuje się do przygotowania pysznych drożdżówek z pistacjami, są proste i łatwo dostępne w wielu sklepach przez cały rok. Lista została podzielona na produkty do ciasta, do nadzienia i do lukru oraz dodatki. Co więc jest potrzebne, aby upiec doskonałe pistacjanki?

  • Ciasto – mąka pszenna, mleko, świeże drożdże, cukier, jajko, sól
  • Pistacjowe nadzienie – masło, zmielone orzechy pistacjowe, cukier, sól
  • Lukier – cukier puder, sok i skórka otarta z limonki
  • Dodatki – zmielone pistacje, jajko

Jak zrobić drożdżówki z pistacjami?

Przepis na pistacjanki nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać, że bułeczki robi się z ciasta drożdżowego. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, a wyrobione ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby mogło dobrze wyrosnąć.

Przygotowanie pistacjanek można podzielić na etapy:

  • 1. etap – wyrobienie ciasta drożdżowego
  • 2. etap – przygotowanie nadzienia
  • 3. etap – przygotowanie lukru
  • 4. etap – uformowanie drożdżówek z pistacjowym nadzieniem
  • 4. etap – odstawienie bułeczek do ponownego urośnięcia
  • 5. etap – upieczenie pistacjanek
  • 6. etap – udekorowanie drożdżówek pistacjowych lukrem i zmielonymi orzechami pistacjowymi

Jak upiec drożdżówki z pistacjami?

Wydawać by się mogło, że upieczenie domowych drożdżówek z pistacjowym nadzieniem wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Nic jednak bardziej mylnego. Gotowe bułeczki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy, ponieważ ciasto drożdżowe jeszcze urośnie. Blachę wstawia się do piekarnika. Trzeba pamiętać, aby wcześniej do nagrzać do 200 stopni C. Pistacjanki pieką się przez 15 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu drożdżówki dekoruje się lukrem i zmielonymi orzechami pistacjowymi.

Jak podawać pistacjanki?

Obłędnie pyszne bułeczki drożdżowe z pistacjowym nadzieniem to super alternatywa dla tradycyjnych słodkich wypieków ze sklepu. Sprawdzą się o każdej porze dnia. To dobry pomysł na śniadanie dla osób, które lubią zacząć dzień od słodkiego posiłku. Pysznie smakują na drugie śniadanie, deser i kolację. Pysznie smakują z kawą i owocową herbatą. Pistacjanki bez obaw można zapakować dzieciom do szkoły.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 420 g mąki pszennej typ 550
  • 200 ml mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 40 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli

  • nadzienie pistacjowe:
  • 130 g roztopionego masła
  • 160 g zmielonych pistacji
  • 45 g drobnego cukru
  • szczypta soli

  • lukier:
  • 170 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z limonki

  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki zmielonych pistacji
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miski i wsypać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać, rozcierając, a następnie wlać ciepłe mleko i wsypać 2 łyżeczki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • Do misy miksera przesiać mąkę i wlać wyrośnięty rozczyn. Wsypać cukier i sól. Wlać mleko i wbić jajko. Wyrabiać, aż cisto stanie się gładkie i elastyczne.
  • Cały czas wyrabiając, stopniowo wlewać roztopione masło.
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Przygotować nadzienie. Do naczynia blendera wsypać zmielone pistacje i dodać roztopione masło. Wsypać cukier i sól. Zmiksować na gładką pastę.
  • Przygotować lukier. Cukier puder wymieszać z sokiem z limonki. Dodać otartą skórkę i wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 45 cm x 30 cm. Placek równomiernie posmarować nadzieniem pistacjowym, zostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków margines i posmarować go roztrzepanym jajkiem. Płat ciasta zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku, tak aby zakończyć na marginesie.
  • Roladę pokroić na równe kawałki o szerokości około 2,5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 15 min.
  • Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Ostudzone bułeczki posmarować lukrem i posypać posiekanymi pistacjami.
  • Podawać na drugie śniadanie, deser lub jako przekąskę.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
więcej