Przekładaniec toffi bez pieczenia: łatwy przepis z herbatnikami
2021-11-23
łatwy
30 min
4
Przekładaniec toffi z herbatników to łatwe ciasto bez pieczenia. Ten pyszny deser przygotujecie bez wysiłku. Wystarczy przełożyć warstwy herbatników własnoręcznie przygotowanym toffi i gotowe! Polecam, szczególnie jeśli macie dzieci!
SKŁADNIKI
- 400 g herbatników typu petit beurre
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 70 ml mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 300 g czekolady deserowej lub gorzkiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Naczynie do pieczenia o wymiarach około 22x33 cm wyłożyć folią aluminiową. Folię aluminiową posmarować olejem.
- Warstwę herbatników ułóż na dnie formy. Jeśli są puste miejsca, to po prostu połam herbatniki i uzupełnij dno.
- W rondelku, na średnim ogniu, połącz słodzone mleko skondensowane, brązowy cukier, masło i mleko. Mieszaj, aż masło się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając.
- Wlej 1/3 mieszanki toffi na warstwę krakersów i równomiernie rozprowadź. Ponownie ułóż herbatniki, następnie warstwę przygotowanego toffi i jeszcze raz to samo.
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kuchence mikrofalowej, podgrzewając przez 2 minuty, mieszając co 30 sekund, aż czekolada się rozpuści i będzie gładka.
- Płynną czekoladę wylej na wierzch i równomiernie rozprowadź. Jeśli chcesz, posyp czekoladowymi cukiereczkami, orzechami lub kawałkami toffi.
- Wstaw do lodówki na 2 godziny. Wyjmij z formy i pokrój na małe kwadraty.
- Ciastka w temperaturze pokojowej, lekko zmiękną. Pozostałe ciastka przechowuj pod przykryciem w lodówce.
3 pomysły na dekorację stołu na Boże Narodzenie