Przekładaniec toffi bez pieczenia: łatwy przepis z herbatnikami

Przekładaniec toffi bez pieczenia: łatwy przepis z herbatnikami
Autor: Shutterstock Pyszne ciastka o smaku toffi 
łatwy
30 min
4

Przekładaniec toffi z herbatników to łatwe ciasto bez pieczenia. Ten pyszny deser przygotujecie bez wysiłku. Wystarczy przełożyć warstwy herbatników własnoręcznie przygotowanym toffi i gotowe! Polecam, szczególnie jeśli macie dzieci!

SKŁADNIKI

  • 400 g herbatników typu petit beurre 
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 70 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 300 g czekolady deserowej lub gorzkiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Naczynie do pieczenia o wymiarach około 22x33 cm wyłożyć folią aluminiową. Folię aluminiową posmarować olejem.
  • Warstwę herbatników ułóż na dnie formy. Jeśli są puste miejsca, to po prostu połam herbatniki i uzupełnij dno.
  • W rondelku, na średnim ogniu, połącz słodzone mleko skondensowane, brązowy cukier, masło i mleko. Mieszaj, aż masło się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając.
  • Wlej 1/3 mieszanki toffi na warstwę krakersów i równomiernie rozprowadź. Ponownie ułóż herbatniki, następnie warstwę przygotowanego toffi i jeszcze raz to samo.
  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kuchence mikrofalowej, podgrzewając przez 2 minuty, mieszając co 30 sekund, aż czekolada się rozpuści i będzie gładka.
  • Płynną czekoladę wylej na wierzch i równomiernie rozprowadź. Jeśli chcesz, posyp czekoladowymi cukiereczkami, orzechami lub kawałkami toffi.
  • Wstaw do lodówki na 2 godziny. Wyjmij z formy i pokrój na małe kwadraty.
  • Ciastka w temperaturze pokojowej, lekko zmiękną. Pozostałe ciastka przechowuj pod przykryciem w lodówce.
3 pomysły na dekorację stołu na Boże Narodzenie

Zobacz GALERIĘ: Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej