Popękane ciasteczka czekoladowe: przepis na urocze pyszności

Popękane ciasteczka czekoladowe: przepis na urocze pyszności
Autor: Shutterstock Popękane ciasteczka czekoladowe uroczo się prezentują i doskonale smakują
łatwy
25 min
4

Popękane ciasteczka czekoladowe to słodkości, które szczególnie przypadną do gustu miłośnikom czekolady (ja wolę popękane ciasteczka cytrynowe). Są przepyszne, łatwe do przygotowania i mają uroczy, oryginalny wygląd.

SKŁADNIKI

  • 100 g gorzkiej czekolady lub kuwertury czekoladowej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • ok. 60 g cukru pudru do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę połamać i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • Jajko, żółtko i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dalej ubijając, dodać ostudzoną, ale płynną czekoladę.
  • Wymieszać suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli i cynamon. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać.
  • Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Formować ciasteczka - nabierać łyżeczką ciasto, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać każdą mocno w cukrze pudrze.
  • Kulki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w co najmniej 2 cm odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C, ok. 14 minut.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej