Połącz te produkty z czekoladą i upiecz. Te wyśmienite ciasteczka zrobisz w 10 minut

szybkie ciasteczka czekoladowe
Autor: Shutterstock Są szybkie, pyszne i mega czekoladowe. Odkryj najłatwiejszy na świecie przepis na domowe ciasteczka.
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Ciasteczka czekoladowe to idealny słodki wypiek, który uwielbiają wszyscy. Jeżeli należycie do grona fanów takich ciasteczek, wybierzcie ten prosty przepis. Wyborne ciasteczka czekoladowe robi się ekspresowo z kilku produktów. Wystarczy połączyć składniki, uformować kulki i upiec w piekarniku. Nie wierzycie? Poznajcie się ten szybki przepis i przekonajcie się sami.

Z czego zrobić ciasto na szybkie ciasteczka czekoladowe?

Lista składników, które niezbędne są do przygotowania całej blachy domowych ciasteczek czekoladowych, jest krótka. Znalazły się na niej produkty, które są popularne i łatwo dostępne. Wykorzystuje się je do wielu różnych potraw i słodkich wypieków. Być może większość z nich macie w domu.

Co jest więc potrzebne, aby upiec szybkie ciasteczka o smaku czekolady? Do zrobienia ciasta na te smakowite ciasteczka potrzebnych jest siedem produktów. Na liście znalazły się więc takie artykuły jak:

  • mąka pszenna
  • masło
  • cukier
  • gorzka czekolada lub chipsy czekoladowe
  • kakao
  • jajka
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić szybkie ciasteczka czekoladowe?

Przepis na tę czekoladową przyjemność jest nieskomplikowany. Przygotowanie ciasta na ciasteczka czekoladowe jest proste i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Ta czynność nie powinna zająć więcej niż 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Surowego ciasta nie trzeba chłodzić. Od razu przystępuje się do formowania ciasteczek.

Jak więc przygotować wyborne i mocno czekoladowe szybkie ciasteczka? Z tym sprawdzonym przepisem ciasteczka z czekoladą zrobicie w kilka minut bez przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – utarcie masła z cukrem
  • 2. krok – połączenie masy maślanej z jajkami i suchymi składnikami oraz posiekaną czekoladą
  • 3. krok – uformowanie kulek i ułożenie ich na blasze do pieczenia
  • 4. krok – upieczenie szybkich ciasteczek czekoladowych w piekarniku

Jak podawać szybkie ciasteczka czekoladowe?

Obłędne ciasteczka z dodatkiem czekolady robi się nie tylko szybko, ale i bardzo łatwo. Składniki są zawsze w sklepach, więc te wyborne ciasteczka można piec na każdą okazję. Bez szczególnych okoliczności też można je zrobić. To dobry przepis na deser lub słodką przekąskę. Szybkie ciasteczka czekoladowe są pysznym dodatkiem do kawy lub herbaty. Doskonale smakują z mlekiem. W tej wersji na pewno podbiją podniebienia najmłodszych.

Upieczone według tego szybkiego przepisu ciasteczka wzbogacone kawałkami czekolady należy przechowywać w szklanym lub plastikowym pojemniku przeznaczonym do żywności. Dzięki temu zachowają świeżość przez kilka dni.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 100 g chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
  • 50 g kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, chipsami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą i kakao.
  • Masło utrzeć z cukrem na puch.
  • Wbić jajka i wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Z ciasta formować małe kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowują odstępy.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 12 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser jako dodatek do kawy lub herbaty.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej