Pikantne ciasteczka czekoladowe
2021-03-29
łatwy
20 min
4
A gdyby tak pysznym, kruchym ciasteczkom czekoladowym dodać odrobinę pikanterii? Warto spróbować, bo dodatek chili sprawia, że nabierają wyjątkowego charakteru.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/3 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 2 łyżki kakao
- mielone chili
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obie mąki i kakao przesiać i posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtko, cukier, sól i chili i szybko zagnieść ciasto.
- Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 min. do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 min.