Pierwszy raz jadłam je w Bułgarii. Świąteczne ciasteczka kurabiiki są idealnie kruche i słodkie

2025-12-08 11:28

Są pyszne, idealnie kruche i obłędnie maślane. Kurabiiki to ciasteczka, na które przepis pochodzi z Bułgarii. Tę słodką przekąskę tradycyjnie wypieka się z okazji świąt Bożego Narodzenia. Przepis nie jest skomplikowany, a wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich czymś słodkim i pysznym, koniecznie sprawdźcie przepis na bułgarskie ciasteczka kurabiiki.

bułgarskie ciasteczka kurabiiki

i

Autor: Meeboonstudio/ Shutterstock Te bułgarskie ciasteczka są cudownie kruche. W tym roku podaj je w Boże Narodzenie.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Czym są kurabiiki?

Kurabiiki to rodzaj słodkich ciasteczek, które zachwycają obłędnym smakiem i perfekcyjną kruchością. Nazwa pochodzi z języka arabskiego i oznacza małe kruche ciasteczka. Kurabiiki popularne są nie tylko w Bułgarii, ale krajach bałkańskich i na Bliskim Wschodzie. Tradycyjnie wypieka się je z okazji świąt Bożego Narodzenia, a także na wiele innych okazji. Są bardzo kruche, mają delikatny maślany i idealnie słodki smak oraz oryginalny kształt. Ciasto na kurabiiki przygotowuje się z podstawowych składników, takich jak mąka, cukier puder, masło, jajka i aromaty. Upieczone ciasteczka posypuje się cukrem pudrem lub sezamem.

Jak zrobić kurabiiki?

Jeżeli szukacie przepisu na świąteczne ciasteczka, kurabiiki będą strzałem w dziesiątkę. Przepis na ten słodki wypiek pochodzi z kuchni bułgarskiej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je w domu. Lista składników jest krótka i obejmuje popularne produkty, które można kupić w polskich sklepach. To podstawowy przepis na kurabiiki, który można modyfikować. Smak bułgarskich ciasteczek na Boże Narodzenie wzbogacą korzenne przyprawy, migdały i orzechy czy skórka otarta z cytryny lub pomarańczy.

Jak więc zrobić bułgarskie kurabiiki w domu? Przepis jest łatwy i szybki, a ciasteczka zawsze się udają. To doskonały, efektowny i pyszny wypiek na Boże Narodzenie.

  • 1. krok – utarcie masła z cukrem pudrem
  • 2. krok – połączenie żółtka z ekstraktem waniliowym i proszkiem do pieczenia oraz utartym masłem
  • 3. krok – wymieszanie masy z mąką i mlekiem lub jogurtem
  • 4. krok – odstawienie ciasta na 15 minut
  • 5. krok – uformowanie ciasteczek kurabiiki i upieczenie ich w piekarniku

Kiedy podawać kurabiiki?

Bułgarskie ciasteczka kurabiiki podaje się na różne okazje. Są tradycyjnym przysmakiem świątecznym w Boże Narodzenie. Piecze się je także na Nowy Rok. Podawane są również na inne specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny, wesela, chrzciny i wiele innych uroczystości rodzinnych. Często są pakowane w ozdobne pudełka i wręczane jako jadalny prezent. Kruche ciasteczka to świetny pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Idealnie pasują jako dodatek do kawy i herbaty.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 240 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki mleka lub jogurtu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny puch.
  • Do drugiej miski przełożyć żółtko. Dodać ekstrakt waniliowy i wsypać proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub rózgi.
  • Masę przełożyć do utartego masła i wymieszać.
  • Na przemian stopniowo wsypywać mąkę i wlewać mleko lub jogurt. Mieszać, że składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Gotowe ciasto odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
  • Z ciasta formować nieduże kulki. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż staną się złote.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser podczas świąt Bożego Narodzenia.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...