Pierwszy raz jadłam je w Bułgarii. Świąteczne ciasteczka kurabiiki są idealnie kruche i słodkie
Są pyszne, idealnie kruche i obłędnie maślane. Kurabiiki to ciasteczka, na które przepis pochodzi z Bułgarii. Tę słodką przekąskę tradycyjnie wypieka się z okazji świąt Bożego Narodzenia. Przepis nie jest skomplikowany, a wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich czymś słodkim i pysznym, koniecznie sprawdźcie przepis na bułgarskie ciasteczka kurabiiki.
i
Dieta wegetariańska
Czym są kurabiiki?
Kurabiiki to rodzaj słodkich ciasteczek, które zachwycają obłędnym smakiem i perfekcyjną kruchością. Nazwa pochodzi z języka arabskiego i oznacza małe kruche ciasteczka. Kurabiiki popularne są nie tylko w Bułgarii, ale krajach bałkańskich i na Bliskim Wschodzie. Tradycyjnie wypieka się je z okazji świąt Bożego Narodzenia, a także na wiele innych okazji. Są bardzo kruche, mają delikatny maślany i idealnie słodki smak oraz oryginalny kształt. Ciasto na kurabiiki przygotowuje się z podstawowych składników, takich jak mąka, cukier puder, masło, jajka i aromaty. Upieczone ciasteczka posypuje się cukrem pudrem lub sezamem.
Jak zrobić kurabiiki?
Jeżeli szukacie przepisu na świąteczne ciasteczka, kurabiiki będą strzałem w dziesiątkę. Przepis na ten słodki wypiek pochodzi z kuchni bułgarskiej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec je w domu. Lista składników jest krótka i obejmuje popularne produkty, które można kupić w polskich sklepach. To podstawowy przepis na kurabiiki, który można modyfikować. Smak bułgarskich ciasteczek na Boże Narodzenie wzbogacą korzenne przyprawy, migdały i orzechy czy skórka otarta z cytryny lub pomarańczy.
Jak więc zrobić bułgarskie kurabiiki w domu? Przepis jest łatwy i szybki, a ciasteczka zawsze się udają. To doskonały, efektowny i pyszny wypiek na Boże Narodzenie.
- 1. krok – utarcie masła z cukrem pudrem
- 2. krok – połączenie żółtka z ekstraktem waniliowym i proszkiem do pieczenia oraz utartym masłem
- 3. krok – wymieszanie masy z mąką i mlekiem lub jogurtem
- 4. krok – odstawienie ciasta na 15 minut
- 5. krok – uformowanie ciasteczek kurabiiki i upieczenie ich w piekarniku
Kiedy podawać kurabiiki?
Bułgarskie ciasteczka kurabiiki podaje się na różne okazje. Są tradycyjnym przysmakiem świątecznym w Boże Narodzenie. Piecze się je także na Nowy Rok. Podawane są również na inne specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny, wesela, chrzciny i wiele innych uroczystości rodzinnych. Często są pakowane w ozdobne pudełka i wręczane jako jadalny prezent. Kruche ciasteczka to świetny pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Idealnie pasują jako dodatek do kawy i herbaty.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 240 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki mleka lub jogurtu
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny puch.
- Do drugiej miski przełożyć żółtko. Dodać ekstrakt waniliowy i wsypać proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub rózgi.
- Masę przełożyć do utartego masła i wymieszać.
- Na przemian stopniowo wsypywać mąkę i wlewać mleko lub jogurt. Mieszać, że składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Gotowe ciasto odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
- Z ciasta formować nieduże kulki. Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż staną się złote.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser podczas świąt Bożego Narodzenia.