Pierniczki z żurawiną: Uczta Smakosza
2021-03-31
łatwy
25 min
4
Na święta Bożego Narodzenia warto wypróbować amerykański przepis na pierniczki z żurawiną zwane Uczta Smakosza. Kwaśna żurawina doskonale przełamuje słodkość piernika na miodzie. Jak je zrobić? Podajemy sprawdzony przepis.
Polecamy również inne przepisy na pyszne pierniczki: Pierniczki toruńskie, Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem oraz Pierniczki wigilijne.
Sprawdź również >>> Piernik w czekoladzie
SKŁADNIKI
- NA 25 SZTUK:
- 250 g płynnego miodu
- 125 g cukru
- 100 g suszonych żurawin amerykańskich
- 50 g kalifornijskich orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników, (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
- 300 g mąki
- DO DEKORACJI (Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.)
- 100 g cukru pudru
- 100 ml wody
- 30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód i cukier rozgrzać w garnku. Mieszać, aż rozpuści się cukier. Lekko ostudzić.
- Żurawinę i orzechy (zostawić trochę na przybranie) drobno posiekać.
- Wymieszać przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i mąkę. Do miodu dodać: połowę ilości mąki, cranberries, orzechy. Wymieszać. Masę z resztą mąki ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem wyciąć prostokąty (ok. 5 x 6 cm). Blachę odstawić na ok. 1 godzinę do ostudzenia.
- Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut.
- Cukier puder lekko zagotować z wodą do uzyskania konsystencji syropu. Cienką warstwą syropu posmarować gorące ciasto. Przybrać żurawiną i pozostałymi orzechami. Następnie pokroić zgodnie z zaznaczonymi prostokątnymi kształtami.