Pierniczki z żurawiną: Uczta Smakosza

www.cranberries-usa.pl
Pierniczki z żurawiną: Uczta Smakosza
Autor: www.cranberries-usa.pl Pierniczki z żurawiną na sposób amerykański
łatwy
25 min
4

Na święta Bożego Narodzenia warto wypróbować amerykański przepis na pierniczki z żurawiną zwane Uczta Smakosza. Kwaśna żurawina doskonale przełamuje słodkość piernika na miodzie. Jak je zrobić? Podajemy sprawdzony przepis.

Polecamy również inne przepisy na pyszne pierniczki: Pierniczki toruńskiePierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem oraz Pierniczki wigilijne.

Sprawdź również >>> Piernik w czekoladzie 

SKŁADNIKI

  • NA 25 SZTUK:
  • 250 g płynnego miodu
  • 125 g cukru
  • 100 g suszonych żurawin amerykańskich
  • 50 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników, (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • 300 g mąki
  •  
  • DO DEKORACJI (Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml wody
  • 30 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód i cukier rozgrzać w garnku. Mieszać, aż rozpuści się cukier. Lekko ostudzić.
  • Żurawinę i orzechy (zostawić trochę na przybranie) drobno posiekać.
  • Wymieszać przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i mąkę. Do miodu dodać: połowę ilości mąki, cranberries, orzechy. Wymieszać. Masę z resztą mąki ugnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem wyciąć prostokąty (ok. 5 x 6 cm). Blachę odstawić na ok. 1 godzinę do ostudzenia.
  • Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 20–25 minut.
  • Cukier puder lekko zagotować z wodą do uzyskania konsystencji syropu. Cienką warstwą syropu posmarować gorące ciasto. Przybrać żurawiną i pozostałymi orzechami. Następnie pokroić zgodnie z zaznaczonymi prostokątnymi kształtami.
www.cranberries-usa.pl