Pierniczki świąteczne - przepis na kruche ciasteczka bożonarodzeniowe
2021-12-13
łatwy
30 min
4
Prosty przepis na kruche pierniczki świąteczne z miodem, które przygotujesz w 30 minut. Sprawdź, jak zrobić pyszne pierniczki korzenne na Boże Narodzenie. Jeśli nie masz w tym wprawy, wypróbuj ten łatwy przepis, a ciasteczka na pewno się udadzą!
SKŁADNIKI
- 25 dag miodu
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka sody
- 30 dag mąki pszennej
- 45 dag mąki żytniej razowej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10-15 goździków
- 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 5-8 ziaren ziela angielskiego
- 1/8 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód wymieszać z cukrem i rozpuścić, podgrzewając w rondelku na małym ogniu (uwaga, by się nie przypalił).
- Po wystygnięciu dodać przesiane mąkę i sodę, wbić jajka, dodać przyprawy (zmielone lub utłuczone w moździerzu).
- Wyrobić twarde ciasto, rozwałkować, wyciąć pierniczki. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
- Pierniczki układać na wysypanej mąką blaszce i piec w temperaturze 160-170 stopni C przez ok. 15 minut.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Sprawdź także >>> Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem