Pierniczki świąteczne po wegańsku

Pierniczki świąteczne po wegańsku
Autor: Shutterstock Pierniczki po wegańsku
średni
50 min
4

Pierniczki świąteczne po wegańsku są tak samo proste i wdzięczne w wykonaniu jak pierniczki tradycyjne, trzeba tylko zastąpić miód syropem klonowym lub syropem z agawy a masło - masłem roślinnym lub olejem.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne wypieki po wegańsku: Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański) oraz Bezglutenowy piernik dyniowy na mące gryczanej.

Zobacz także >>> Piernik żytni przekładany powidłami

Przepis inspirowany vegancorner.pl z broszury: Wegańskie Święta, wydanej przez empatia.pl

Żeby zrobić lukier do ozdobienia pierniczków zmiksuj cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny i szczyptą mielonego kardamonu. Szpryckę możesz zrobić z torebki foliowej, w obetniesz jeden rożek.

Sprawdź także >>> Piernik marchewkowy

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml syropu z agawy bądź syropu klonowego
  • 250 g cukru brązowego zmielonego na cukier puder (może być zwykły cukier puder)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g tofu niewędzonego + 1/4 szkl. mleka sojowego lub wody
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tofu zblendować z wodą lub mlekiem na płyn o konsystencji śmietany.
  • Do miski przesiać przez sito mąkę, dodać przyprawy, syrop, olej, proszek do pieczenia, śmietankę tofu, cukier puder i wyrobić ciasto aż będzie sprężyste i gładkie.
  • Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i odstawić do lodówki na ok. pół godziny.
  • Wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką placki o grubości ok. 0,5 cm.
  • Wykrawać foremkami do pierniczków dowolne kształty.  Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
  • Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Pierniczki kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec ok. 15 min.
  • Wystudzić pierniczki, udekorować lukrem. Jak zrobić domowy lukier? Sprawdź tutaj.