Pierniczki last minute: przepis na miękkie pierniczki na ostatnią chwilę

Pierniczki last minute: przepis na miękkie pierniczki na ostatnią chwilę
Autor: Shutterstock.com Pierniczki last minute: przepis na miękkie pierniczki na ostatnią chwilę
łatwy
30 min
4

Miękkie pierniczki "last minute" są najlepszymi ciasteczkami piernikowymi w historii! Mają chrupiące brzegi z miękkim i gumowatym środkiem i są doskonale doprawione! Dodatkowo są tak łatwe do zrobienia - nie trzeba wałkować ani wycinać, aby cieszyć się tymi aromatycznymi pierniczkiami! We mnie takie wypieki budzą nostalgię... A jak u Was? Obtoczcie je w cukrze, polejcie lukrem lub podawajcie bez dodatków!

SKŁADNIKI

  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ szklanki masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • ¾ szklanki brązego cukru
  • 3 łyżki miodu gryczanego, płynnego
  • 1 jajko L, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier z cynamonem do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i sól morską. Odstaw na bok.
  • Za pomocą miksera ubij masło z brązowym cukrem. Ucieraj przez 1-2 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta.
  • Dodaj miód, jajko i wanilię. Ubijaj przez 60-90 sekund lub do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodaj suche składniki i ubijaj na niskich obrotach, aż się połączą.
  • Przełóż ciasto do zamykanego pojemnika, włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę lub na całą noc.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż dużą blachę do pieczenia pergaminem, odłóż na bok.
  • Użyj małej łyżki do lodów, aby odmierzyć od 1½ do 2 łyżek stołowych porcji ciasta. Z każdej porcji ciasta utocz kulkę.
  • Kuliki ułóż na przygotowanej blasze w odstępach 5 cm.
  • Piecz przez 9-11 minut w nagrzanym piekarniku. Staraj się nie przepiec ciasteczek, bo wyjdą suche.
  • Pozostaw ciasteczko na blasze na 5 minut, a następnie przenieś na ruszt, aby ostygło. Posyp lub obtocz ciasteczka w cukrze z cynamonem. Smacznego!
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?

Ciasta i ciasteczka świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie: 12 nowych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej