Pierniczki last minute: przepis na miękkie pierniczki na ostatnią chwilę
      2021-12-21
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Miękkie pierniczki "last minute" są najlepszymi ciasteczkami piernikowymi w historii! Mają chrupiące brzegi z miękkim i gumowatym środkiem i są doskonale doprawione! Dodatkowo są tak łatwe do zrobienia - nie trzeba wałkować ani wycinać, aby cieszyć się tymi aromatycznymi pierniczkiami! We mnie takie wypieki budzą nostalgię... A jak u Was? Obtoczcie je w cukrze, polejcie lukrem lub podawajcie bez dodatków!
SKŁADNIKI
- 1½ szklanki mąki pszennej
 - 3 łyżeczki przyprawy do piernika
 - ½ łyżeczki soli morskiej
 - ½ szklanki masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
 - ¾ szklanki brązego cukru
 - 3 łyżki miodu gryczanego, płynnego
 - 1 jajko L, w temperaturze pokojowej
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - cukier z cynamonem do obtoczenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W małej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i sól morską. Odstaw na bok.
 - Za pomocą miksera ubij masło z brązowym cukrem. Ucieraj przez 1-2 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta.
 - Dodaj miód, jajko i wanilię. Ubijaj przez 60-90 sekund lub do uzyskania jednolitej masy.
 - Dodaj suche składniki i ubijaj na niskich obrotach, aż się połączą.
 - Przełóż ciasto do zamykanego pojemnika, włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 1 godzinę lub na całą noc.
 - Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż dużą blachę do pieczenia pergaminem, odłóż na bok.
 - Użyj małej łyżki do lodów, aby odmierzyć od 1½ do 2 łyżek stołowych porcji ciasta. Z każdej porcji ciasta utocz kulkę.
 - Kuliki ułóż na przygotowanej blasze w odstępach 5 cm.
 - Piecz przez 9-11 minut w nagrzanym piekarniku. Staraj się nie przepiec ciasteczek, bo wyjdą suche.
 - Pozostaw ciasteczko na blasze na 5 minut, a następnie przenieś na ruszt, aby ostygło. Posyp lub obtocz ciasteczka w cukrze z cynamonem. Smacznego!
 
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?