Piekę kruche ciasteczka i dekoruję je tym owocowym przetworem. Prezentują się apetycznie i smakują bajecznie

kruche ciasteczka orzechowe z dżemem
Autor: Shutterstock, Shutterstock Do kruchego ciasta dodaj te orzechy i upiecz wyborne ciasteczka. To najlepszy deser na jeden kęs.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Domowe ciasteczka orzechowe z dżemem to najlepszy deser. Idealnie słodkie wypieki na jeden lub dwa kęsy zachwycają wyglądem i oczarowują smakiem. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a lista składników jest krótka. Poznajcie prosty przepis na wyborne ciasteczka orzechowe z dodatkiem dżemu. Podbiją nawet najwybredniejsze podniebienie.

Z czym zrobić kruche ciasteczka?

W tym prostym przepisie kruche ciasteczka wzbogacają dwa składniki. Do ciasta dodaje się drobno posiekane orzechy włoskie, ale można też wykorzystać migdały, orzechy ziemne, nerkowce lub laskowe. Zwieńczeniem ciasteczek jest dodatek owocowego dżemu, który nakłada się po upieczeniu ciasteczek. Idealnie smakują z dżemem truskawkowym. Sprawdzi się też dżem morelowy, malinowy, z czarnej porzeczki lub brzoskwiniowy.

Kruche ciasteczka orzechowe z dżemem – składniki

Domowe ciasteczka to pomysł na pyszny deser, który oczaruje smakiem każdego. Aby je przygotować w domowych warunkach, potrzebnych jest kilka składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Dlatego ten słodki wypiek na jeden kęs można piec przez cały rok.

Co jest potrzebne, aby upiec aromatyczne i pyszne ciasteczka kruche w domu? Lista składników obejmuje proste produkty, których cena nie zwala z nóg.

  • mąka pszenna
  • żółtka
  • masło
  • cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią
  • orzechy włoskie
  • dżem owocowy
  • szczypta soli

Jak zrobić kruche ciasteczka orzechowe z dżemem?

Przepis na domowe ciasteczka, które zachwycają orzechowym smakiem, jest łatwy i szybki. Wyrobienie kruchego ciasta nie powinno przekroczyć 10 minut, ale należy pamiętać, aby je schłodzić w lodówce. W chłodzie powinno spędzić pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowuje się i wykrawa okrągłe ciasteczka.

Jak więc upiec smakowite ciasteczka orzechowe z dżemem na jeden kęs? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Przepis został podzielony na kilka prostych kroków, które ułatwią przygotowanie ciasta i upieczenie ciasteczek.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta
  • 2. krok – schłodzenie kruchego ciasta w lodówce
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie ciasteczek
  • 4. krok – upieczenie ciasteczek orzechowych w piekarniku
  • 5. krok – udekorowanie ciasteczek orzechowych dżemem owocowym

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • ulubiony dżem owocowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch.
  • Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać cukier z wanilią i szczyptą soli.
  • Do masy stopniowo wsypywać mąkę i posiekane orzechy. Mieszać, a następnie wyrobić ciasto, aż składniki się połączą.
  • Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Zimne ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Za pomocą okrągłej foremki lub kieliszka wyciąć kółka. W środku zrobić zagłębienie.
  • Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie w zagłębienia nałożyć łyżeczkę dżemu.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej