Pączkowe poduszeczki nas zachwyciły. Są pyszne, proste i zaskakują kształtem

Pączkowe poduszeczki
Autor: Shutterstock Pączkowe poduszeczki są pulchne i pyszne.
łatwy
40 min
8

Dieta wegetariańska

Pączkowe poduszeczki to z pewnością nie jest oryginalna tych pysznych ciasteczek. Pod taka obiegową nazwa funkcjonują wśród moich znajomych, a wieść o nich zatacza coraz większe kręgi. Poczęstowała mnie nimi ostatnio koleżanka, która tak właśnie je nazywa i przygotowuje regularnie. I już rozumiem, dlaczego wszyscy je lubią. Na szczęście dała mi przepis, więc nie musiałam przekopywać Internetu, żeby je zrobić. Moją rodzinę też zachwyciły.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciepłe mleko wlej do miski, dodaj 1 łyżkę cukru oraz drożdże, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż zaczną pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru i sól, wymieszaj. Masło rozpuść i odstaw aby przestygło.
  • Do spienionego mleka z drożdżami dodaj jajko i wymieszaj, miksturę dodaj do miski z mąką.
  • Zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy hakowej końcówki miksera planetarnego.
  • Gdy ciasto zrobi się w miarę jednolite, ale zaczną odpadać od niego suche fragmenty dodaj masło.
  • Zagniataj ponownie, aż składniki dokładnie się połączą w jednolitą, wilgotną masę.
  • Gdy ciasto zrobi się jednolite i delikatnie lepkie w dotyku uformuj z niego kulę i umieść w posmarowanej olejem misce.
  • Przykryj wierzch miski folią spożywczą i odstaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
  • Przygotuj szeroki płaski garnek, wypełnij go do połowy olejem.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószoną mąka stronicę, rozwałkuj na grubość ok o,5 cm.
  • Placek pokrój na nieduże kwadraty, zazwyczaj wychodzi ich z tej porcji 16-20.
  • Olej rozgrzej na średnim ogniu. Sprawdź jego temperaturę zamarzając drewnianą łyżkę.
  • Jeśli wokół łyżki tworzą się bąbelki olej jest wystarczająco gorący. Możesz wrzucać ciasto.
  • Smaż jednorazowo kilka ciastek, w zależności od wielkości garnka - 3-5, powinny mieć sporo wolnego miejsca wokół siebie.
  • Smaż z każdej strony ok 2-3 minuty, gdy tylko się zrumienią wyjmij z oleju. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Podawaj oprószone cukrem pudrem. Możesz domieszać do niego odrobine mielonego cynamonu. Znakomite do kawki.
Jakie pączki są najlepsze? SONDA

Podkręcone pączkowe poduszeczki

Ciasteczka wychodzą pyszne same w sobie, ale nie byłabym sobą, gdybym trochę jeszcze z nimi nie pokombinowała. Więc część z nich zostawiłam saute - oprószyłam je jedynie cukrem pudrem, do kilku dodałam jeszcze nieco cynamonu do posypki. Obie wersje były super, następnym razem planuję zamiast cynamonu wypróbować dodatek mielonych goździków.

Kilka pulchnych ciasteczek przekroiłam ostrym nożem na pół i przełożyłam nadzieniem: dżemem z dyni i pomarańczy, konfitura wiśniowa i kremem czekoladowym. Również smakowały nieźle. Ponieważ najbardziej podeszły nam te przełożone pomarańczą, przy kolejnej okazji dałam do ciasta nieco aromatu pomarańczowego, a na wierzch zrobiłam posypkę z bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki. I ta wersja, poza podstawową smakowała nam najbardziej.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej