Oponki serowe z płatkami migdałowymi

2021-03-29
donuty serowe z migdałami
Autor: Shutterstock Donuty serowe z migdałami
łatwy
45 min
4

Zamiast tradycyjnych oponek proponujemy przepis na rewelacyjne oponki serowe z płatkami migdałów. Miękkie, delikatne w smaku po prostu rozpływają się ustach! Będą smaczną przekąską do porannej kawy.

 Zobacz także: Oponki serowe: przepis na błyskawiczne pączki z gotowego twarogu [WIDEO]

SKŁADNIKI

  • 2 łóyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ze wszystkich podanych składników zagnieć ciasto. Nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę mąki).
  • Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką, żeby się nie kleiło. Po rozwałkowaniu powinno mieć grubość ok. 4 mm.
  • Z ciasta wykrój szklanką koła, a następnie kieliszkiem środki.
  • Na patelni rozgrzej trochę oleju rzepakowego. Smaż oponki na złoty kolor z obu stron (ok. 2 min z każdej strony).
  • Wyłóż oponki na ręcznik kuchenny żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Zrób lukier: cukier puder dokładnie wymieszaj z łyżką gorącej wody.
  • Ostudzone oponki serowe posmaruj lukrem i przylep do niego płatki migdałowe.