Oponki serowe z płatkami migdałowymi
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zamiast tradycyjnych oponek proponujemy przepis na rewelacyjne oponki serowe z płatkami migdałów. Miękkie, delikatne w smaku po prostu rozpływają się ustach! Będą smaczną przekąską do porannej kawy.
Zobacz także: Oponki serowe: przepis na błyskawiczne pączki z gotowego twarogu [WIDEO]
Przeczytaj także: Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
SKŁADNIKI
- 2 łóyżki oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
- 200 g twarogu półtłustego
- 16 g cukru waniliowego
- 3 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ze wszystkich podanych składników zagnieć ciasto. Nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę mąki).
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką, żeby się nie kleiło. Po rozwałkowaniu powinno mieć grubość ok. 4 mm.
- Z ciasta wykrój szklanką koła, a następnie kieliszkiem środki.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju rzepakowego. Smaż oponki na złoty kolor z obu stron (ok. 2 min z każdej strony).
- Wyłóż oponki na ręcznik kuchenny żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Zrób lukier: cukier puder dokładnie wymieszaj z łyżką gorącej wody.
- Ostudzone oponki serowe posmaruj lukrem i przylep do niego płatki migdałowe.