Najprostsze ciastka sezamowe - zdrowe ciasteczka bez pieczenia

2021-03-29
Ciastka sezamowe
Autor: Shutterstock Ciastka sezamowe są miękkie i smaczne.
łatwy
15 min
4

Ciastka sezamowe to alternatywa dla tradycyjnych sezamków. Od pierwowzoru różnią się przede wszystkim stopniem twardości - są zdecydowanie bardziej miękkie. Poza tym przygotujesz je szybko i bez pieczenia.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • szklanka sezamu
  • pół szklanki ekspandowanego amarantusa (mogą być również ekspandowane jagły)
  • 6 łyżek miodu
  • 6 łyżek margaryny lun masła klarowanego
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód zredukuj delikatnie na rozgrzanej patelni, uważając, aby się nie przypalił. Dodaj tłuszcz i wymieszaj.
  • Zdejmij z ognia, przelej do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksuj.
  • Wsyp ziarna i wymieszaj składniki.
  • Przelej masę do płaskiego naczynia i odstaw do stężenia do lodówki.
  • Gdy ciasto zrobi się zwarte, pokrój na porcje.
  • Lub poczekaj na ostygnięcie masy i uformuj z niej kuleczki, pozostaw do stężenia.