Na sylwestra robię puszyste oponki drożdżowe. Z przepisem Ewy Wachowicz zawsze się udają

oponki drożdżowe Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Tak Ewa Wachowicz wita Nowy Rok. Jej sylwestrowe oponki drożdżowe są pyszne, puszyste i idealnie słodkie.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Ewa Wachowicz co chwilę zaskakuje nowym przepisem. W swoim programie „Ewa gotuje” właśnie pokazała, jak zrobić pyszne i puszyste oponki drożdżowe, które serwuje podczas sylwestrowej imprezy. Przygotowanie sylwestrowych oponek wcale nie jest trudne, a z przepisem Ewy Wachowicz ta wyborna słodka przekąska zawsze się udaje. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi pyszne domowe oponki drożdżowe.

Z czego Ewa Wachowicz robi oponki drożdżowe?

Aby przygotować talerz rewelacyjnych domowych oponek drożdżowych na sylwestra, Ewa Wachowicz wykorzystuje proste składniki. Są to produkty, które zwykle dodaje się do słodkich wypieków. Są łatwo dostępne i można je dostać w wielu sklepach bez względu na porę roku.

Jakie więc produkty są niezbędne, aby zrobić sylwestrowe oponki drożdżowe według przepisu Ewy Wachowicz? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • składniki suche – mąka pszenna, cukier, cukier z wanilią, drożdże (świeże lub suszone), szczypta soli
  • składniki mokre – mleko, masło, żółtka
  • dodatki – skórka otarta z cytryny, cukier puder do oprószenia
  • smalec i masło klarowane do smażenia

Jak Ewa Wachowicz robi oponki drożdżowe?

Pyszne i puszyste oponki drożdżowe przygotowane według przepisu Ewy Wachowicz nie są trudne. Warto jednak pamiętać, że robi się je z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ale ciasto powinno wyrastać dwa razy, co trochę trwa. Dlatego przyrządzenie tego sylwestrowego przysmaku należy zacząć wcześniej, aby oponki drożdżowe były gotowe na wieczór.

Jak więc Ewa Wachowicz robi pyszne domowe oponki drożdżowe? Jej przepis jest prosty, a sylwestrowe oponki zawsze się udają.

  • 1. krok – podgrzanie mleka z masłem i cukrami oraz dodanie drożdży
  • 2. krok – połączenie mąki z ciepłymi składnikami
  • 3. krok – dodanie żółtek i wyrobienie ciasta drożdżowego, odstawienie do wyrośnięcia
  • 4. krok – rozwałkowanie ciasta, wycięcie oponek i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 5. krok – usmażenie oponek drożdżowych na maśle klarowanym i smalcu

Jak podawać oponki drożdżowe Ewy Wachowicz?

Wyborne oponki z ciasta drożdżowego przygotowane według przepisu Ewy Wachowicz to pyszna słodka przekąska. Piękna Miss Polonia serwuje je co roku z okazji pożegnania starego roku. To jej ulubiona przekąska na sylwestrową imprezę w domu. Pyszne oponki Ewy Wachowicz najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem. Może je też udekorować lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową. Sprawdzą się też kolorowe posypki. W każdej wersji pyszne domowe oponki drożdżowe smakują wybornie i zachwycą smakiem każdego, kto ich spróbuje.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 30 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • smalec i masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do oprószenia oponek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przelać mleko i podgrzać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Mieszać, aż masło się roztopi, a cukier rozpuści.
  • Wsypać drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić.
  • Do miski przesiać mąkę. W środku zrobić dołeczek i wlać do niego mleko z masłem, cukrami i drożdżami. Wymieszać.
  • Dodać żółtka i otartą skórkę cytrynową. Wsypać szczyptę soli. Wyrobić ciasto.
  • Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Za pomocą większej i mniejszej okrągłej foremki wyciąć oponki.
  • Oponki ułożyć na desce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Na głębokiej patelni roztopić masło ze smalcem. Smażyć oponki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę w czasie imprezy sylwestrowej.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej