Na przekąskę sięgam po te muffinki. Świetnie smakują i są proste do zrobienia

Na przekąskę sięgam po te muffinki. Świetnie smakują i są proste do zrobienia
Autor: Shutterstock.com Na przekąskę sięgam po te muffinki. Świetnie smakują i są proste do zrobienia
łatwy
15 min
10

Dieta wegetariańska

Zdrowa i pyszna przekąska na wyciągnięcie ręki. Te muffinki z rabarbarem i otrębami są nie tylko proste w przygotowaniu, ale również obłędnie smakują. Ciekawa przekąska bez wyrzutów sumienia rozkocha w sobie niejedną osobę.

Smakowite babeczki z rabarbarem. Prosty sposób na przekąskę

Aromatyczne muffinki z otrębami i rabarbarem to idealny pomysł na prosta i szybką przekąskę, która świetnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu i będziemy do niej potrzebowali zaledwie kilku składników. 

Otręby pszenne są cennym składnikiem diety. W główniej mierze dlatego, że są bogate we wspomagający trawienie błonnik, który może również pomóc w regulowaniu masy ciała. Co więcej, znajdziemy w nich witaminy z grupy B, magnez, potas, fosfor, cynk i selen, które korzystnie wpływają na układ krążenia i nerwowy.

Rabarbar również ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest bogaty w błonnik, witaminy (głównie C i K), minerały takie jak potas, wapń czy magnez oraz antyoksydanty. Trzeba być jednak ostrożnym, by nie spożywać go w nadmiarze. Rabarbar zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może być szczególnie szkodliwy dla osób z dną moczową czy a problemami nerek.

Takie muffinki jednak nie powinny sprawiać większych problemów. Jeśli zjemy jedną czy dwie powinniśmy doświadczać tylko pozytywnych efektów przy okazji pysznego jedzonka.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 6 łodyg rabarbaru
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Otręby mieszamy z wodę i odstawiamy na około 20 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Rabarbar kroimy na kawałki.
  • Mieszamy go w misce z 1 łyżką cukru i 1 łyżką wrzącej wody.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • W mikserze ubijamy resztę cukru, olej i jajko.
  • Dodajemy otręby i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy mąkę, mleko, proszek od pieczenia i połową rabarbaru.
  • Mieszamy, aż do połączenia się składników.
  • Ciasto przekładamy do papilotek i posypujemy pozostałym rabarbarem.
  • Pieczemy około 25 minut.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej