Na przekąskę sięgam po te muffinki. Świetnie smakują i są proste do zrobienia

Dieta wegetariańska
Zdrowa i pyszna przekąska na wyciągnięcie ręki. Te muffinki z rabarbarem i otrębami są nie tylko proste w przygotowaniu, ale również obłędnie smakują. Ciekawa przekąska bez wyrzutów sumienia rozkocha w sobie niejedną osobę.
Smakowite babeczki z rabarbarem. Prosty sposób na przekąskę
Aromatyczne muffinki z otrębami i rabarbarem to idealny pomysł na prosta i szybką przekąskę, która świetnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu i będziemy do niej potrzebowali zaledwie kilku składników.
Otręby pszenne są cennym składnikiem diety. W główniej mierze dlatego, że są bogate we wspomagający trawienie błonnik, który może również pomóc w regulowaniu masy ciała. Co więcej, znajdziemy w nich witaminy z grupy B, magnez, potas, fosfor, cynk i selen, które korzystnie wpływają na układ krążenia i nerwowy.
Rabarbar również ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest bogaty w błonnik, witaminy (głównie C i K), minerały takie jak potas, wapń czy magnez oraz antyoksydanty. Trzeba być jednak ostrożnym, by nie spożywać go w nadmiarze. Rabarbar zawiera bowiem kwas szczawiowy, który może być szczególnie szkodliwy dla osób z dną moczową czy a problemami nerek.
Takie muffinki jednak nie powinny sprawiać większych problemów. Jeśli zjemy jedną czy dwie powinniśmy doświadczać tylko pozytywnych efektów przy okazji pysznego jedzonka.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 3/4 szklanki wrzącej wody
- 6 łodyg rabarbaru
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Otręby mieszamy z wodę i odstawiamy na około 20 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Rabarbar kroimy na kawałki.
- Mieszamy go w misce z 1 łyżką cukru i 1 łyżką wrzącej wody.
- Całość dokładnie mieszamy.
- W mikserze ubijamy resztę cukru, olej i jajko.
- Dodajemy otręby i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy mąkę, mleko, proszek od pieczenia i połową rabarbaru.
- Mieszamy, aż do połączenia się składników.
- Ciasto przekładamy do papilotek i posypujemy pozostałym rabarbarem.
- Pieczemy około 25 minut.