Muffiny z aronią i jabłkiem: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Aronia zaliczana jest do żywności super foods ze względu na swoje właściwości. Zawiera mnóstwo cennych witamin i przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego ciała. Ze względu na cierpkość aronii, świeże owoce najlepiej włożyć na dobę do zamrażalnika. Ten zabieg przyda aronii słodyczy. Do muffinów można użyć świeżej, jak i suszonej aronii, którą trzeba poprzedniego dnia namoczyć. Najlepiej w rumie lub innym aromatycznym alkoholu. O tym, jak suszyć aronię, radzimy tutaj.
SKŁADNIKI
- 125 g masła
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- Porcja na 12 muffinów:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g przemrożonej aronii lub suszonej uprzednio namoczonej w rumie
- 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Masło roztopić i przestudzić. Przelać do większego naczynia, wymieszać z mlekiem, ekstraktem z wanilii, cukrem, jajkami - wystarczy wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników.
- Do mieszanki dodać przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia się składników. Dodać owoce aronii i jabłko pokrojone w kostkę, krótko wymieszać.
- Formę do muffinów wyłożyć papierkami (papilotkami) i przełożyć do nich ciasto do mniej więcej 3/4 ich wysokości.
- Piec w temperaturze 160ºC bez termoobiegu przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć i wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem.