Muffinki marchewkowe: pyszne babeczki z ciasta marchewkowego

2022-03-07
Muffiny marchewkowe
Autor: Shutterstock Muffinki marchewkowe to zdrowa i smaczna przekąska
łatwy
45 min
4

Małe babeczki na słodko, słono lub wytrawne. Sposobów na muffiny jest wiele. A te smakowite małe babeczka to idealna przekąska lub deser na wiosenne przyjęcie organizowane w plenerze. Oto przepis na pyszne i zdrowe muffiny z tartą marchewką

SKŁADNIKI

  • 4 średnie marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • przyprawa w proszku do piernika
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub paczka cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami i cukrem waniliowym.
  • W drugiej, większej misce wymieszać mikserem: olej, jajka, cukier, tartą marchewkę.
  • Następnie wymieszać to łyżką z przygotowaną sypką mieszanką.
  • Gotową masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub w jednorazowych papilotkach, ustawić na kratce w piekarniku i piec przez 25 minut (aż patyczek włożony w środek ciastka będzie czysty) w temperaturze 180°C.
  • Gotowe można oprószyć cukrem pudrem.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?