Muffinki z dyni: słodkie przekąski dyniowe nie tylko na Halloween
2021-07-21
łatwy
25 min
4
Dyniowe muffinki są pyszne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie nadają się na przekąskę nie tylko na halloweenową imprezę. Sprawdź, jak zrobić muffinki z dyni!
SKŁADNIKI
- 400 g miąższu dyni
- 250 g cukru
- 300 g mąki
- 2 garści orzechów włoskich
- 175 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jajka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na gładką masę. Do startej dyni dodaj porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej.
- Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz ok. 30-40 minut, aż wyrosną i się zarumienią.
- Przed samym podaniem muffinek przygotuj sos: wymieszaj śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z połówki cytryny. Na koniec dodaj sok z cytryny.
- Muffiny polać odrobiną sosu, a na wierzch zetrzeć jeszcze odrobinę skórki z cytryny.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?