Muffinki z dyni: słodkie przekąski dyniowe nie tylko na Halloween

2021-07-21
Anna Kusiak
Muffinki z dyni: słodkie przekąski dyniowe nie tylko na Halloween
Autor: Shutterstock Muffinki dyniowe to porcja zdrowego roślinnego błonnika i dobroczynnych składników z orzechów
łatwy
25 min
4

Dyniowe muffinki są pyszne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie nadają się na przekąskę nie tylko na halloweenową imprezę. Sprawdź, jak zrobić muffinki z dyni!

SKŁADNIKI

  • 400 g miąższu dyni
  • 250 g cukru
  • 300 g mąki
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 175 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na gładką masę. Do startej dyni dodaj porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej.
  • Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz ok. 30-40 minut, aż wyrosną i się zarumienią.
  • Przed samym podaniem muffinek przygotuj sos: wymieszaj śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z połówki cytryny. Na koniec dodaj sok z cytryny.
  • Muffiny polać odrobiną sosu, a na wierzch zetrzeć jeszcze odrobinę skórki z cytryny.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Kusiak