Muffinki tiramisu: dobry przepis na pyszne babeczki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Muffinki czekoladowe albo z jagodami znamy i kochamy, ale te popularne ciasteczka można bardzo łatwo urozmaicić. Wypróbuj przepis na muffinki tiramisu - jest łatwy, a twoje muffiny zachwycą rodzinę!
SKŁADNIKI
- 1 1/2 filiżanki mąki
- 3/4 filiżanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczyptę soli
- 1/2 filiżanki mleka
- 1/3 filiżanki zaparzonej kawy, o temperaturze pokojowej
- 1/4 filiżanki masła (nie solonego; rozpuszczonego, schłodzonego)
- 1/4 filiżanki serka mascarpone
- 1 duże jajo
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 filiżanka pokruszonej czekolady
- ewentualnie cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 175°C.
- Formy do muffinek wyścielić papierem do pieczenia lub specjalnymi papilotkami.
- W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
- W drugiej dużej misce wymieszać mleko, kawę, masło, serek mascarpone, jajko i ekstrakt z wanilii.
- "Mokre" składniki wymieszać z "suchymi", za pomocą ubijaczki; do tego dodać kawałki pokruszonej czekolady.
- Do każdej z foremek należy wlać 1/3 filiżanki surowego ciasta; górę można posypać pokruszonym biszkoptem. Piec 25-30 minut - tak, żeby muffinki stały się sprężyste w dotyku.
- Wyjąć z pieca i pozwolić wystygnąć.