Migdałowe ciasteczka do pochrupania: łatwy przepis na pyszności
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Migdałowe ciasteczka kruche i pyszne skuszą was od pierwszego gryza. Idealne do pochrupania przed telewizorem. Oto łatwy przepis na te pyszności.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g masła lub margaryny
- 1/4 szklanki zmielonych migdałów lub mączki migdałowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- płatki migdałowe i cukier do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć mikserem do białości, dodać zmielone migdały, śmietanę, cukier. Wymieszać na jednorodną masę.
- Porcjami dodać mąkę i wyrobić ciasto.
- Rozwałkować na grubość około 3 mm. Wyciąć kółka lub kwadraty.
- Powierzchnię ciastem posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać płatkami migdałów i cukrem.
- Ciastka ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 10 minut lub do zrumienienia.