Masa grysikowa do piernika, miodownika lub ciasteczek. Prosty sposób na przełożenie ciasta

Masa grysikowa do piernika
Autor: Shutterstock Masa grysikowa znakomicie nadaje się do przełożenia świątecznego piernika.
łatwy
20 min
10

Masa grysikowa to prosty, łatwodostępny i niezbyt drogi sposób na przełożenie ciasta czy udekorowanie ciasteczek. Do piernika masa grysikowa pasuje idealnie - kontrastując kolorystycznie i smakowo z ciemnym, korzennym ciastem. Równie dobrze z masą grysikowa smakuje miodownik.

SKŁADNIKI

  • 7 łyżek kaszy manny
  • 2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • (opcjonalnie) aromat waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko zagotować z cukrem. Na wrzące mleko wsypać kasze i gotować na małym ogniu kilka minut.
  • Podczas gotowania cały czas mieszać masę, dopilnowując by nie powstały grudki.
  • Gęsta kaszę zdjąć z ognia, przykryć szczelnie folią spożywczą (nie powstanie wtedy kożuch) i zostawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć na jasną i puszysta masę. Cały czas miksując dodawać do niego wystudzoną kaszę.
  • Na koniec dodać sok z cytryny i opcjonalnie aromat.
Jak zrobić ciasto na piernik staropolski.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej