Masa grysikowa do piernika, miodownika lub ciasteczek. Prosty sposób na przełożenie ciasta
2022-12-08
łatwy
20 min
10
Masa grysikowa to prosty, łatwodostępny i niezbyt drogi sposób na przełożenie ciasta czy udekorowanie ciasteczek. Do piernika masa grysikowa pasuje idealnie - kontrastując kolorystycznie i smakowo z ciemnym, korzennym ciastem. Równie dobrze z masą grysikowa smakuje miodownik.
SKŁADNIKI
- 7 łyżek kaszy manny
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- (opcjonalnie) aromat waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagotować z cukrem. Na wrzące mleko wsypać kasze i gotować na małym ogniu kilka minut.
- Podczas gotowania cały czas mieszać masę, dopilnowując by nie powstały grudki.
- Gęsta kaszę zdjąć z ognia, przykryć szczelnie folią spożywczą (nie powstanie wtedy kożuch) i zostawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć na jasną i puszysta masę. Cały czas miksując dodawać do niego wystudzoną kaszę.
- Na koniec dodać sok z cytryny i opcjonalnie aromat.
Jak zrobić ciasto na piernik staropolski.