Marokanki - ciasteczka bakaliowe rodem z Czech

Marokanki - ciasteczka bakaliowe rodem z Czech
Autor: Shutterstock Czesi smarują spody marokanek czekoladą, ja wolę wersję bez czekoladowego dodatku
łatwy
35 min
4

Marokanki zawdzięczają zapewne swą nazwę składowi - to prawie same bakalie przeobrażone w pyszne ciasteczka. Marokanki nie są trudne do przygotowania, a ich smak i chrupkość warte są każdego wysiłku. Polecamy, bo idealnie pasują do herbaty z miodem lub sokiem a także do grzanego wina.

SKŁADNIKI

  • 250 ml mleka
  • 80 cukru pudru
  • 30 g mąki
  • 20 g masła
  • ulubione bakalie, (np. 100 g migdałów, 100 g rodzynek, 100 g orzechów włoskich, 100 g moreli lub kandyzowanych skórek pomarańczy)
  • szczypta soli
  • rozpuszczona czekolada do ozdobienia - wg uznania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakalie z grubsza posiekać (mają zostać duże kawałki).
  • Mleko z masłem, mąką i cukrem wymieszać i podgrzać w sporym garnku garnku (takim, w którym potem zmieści się reszta składników), aż powstanie gęsta masa.
  • Wsypać do niej bakalie i wymieszać.
  • Masę wykładać 2 łyżkami na papier do pieczenia lub wysmarowaną blachę (masa jest bardzo lepka, dlatego wygodniej jest używać 2 łyżek, żeby jedną odlepiać masę od drugiej). Nakładać niewielkie placuszki - na dwa ugryzienia.
  • Piec ok.20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu jeszcze ciepłe marokanki zdejmować z blachy do wystygnięcia (ciepłe się lepiej zdejmują).
  • Schłodzone marokanki można polać czekoladą i zostawić do zastygnięcia.
Bakalie – skąd się wzięły, co warto o nich wiedzieć?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej