Malinowe kołaczki. Prosty przepis na kruche ciasteczka z dżemem
Dieta wegetariańska
Malinowe kołaczki to pyszne małe ciasteczka, które pobiją każde podniebienie. Są idealnie kruche, a słodki dżem z malin jest perfekcyjnym uzupełnieniem. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Już w czasie pieczenia po całym domu unosi się przyjemny słodki aromat, który nęci kubki smakowe. Poznajcie sprawdzony przepis na obłędne malinowe kołaczki.
Malinowe kołaczki – składniki
Do przygotowania malinowych kołaczków wykorzystuje się składniki, które można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Większość produktów możecie mieć domu, więc wyjście na zakupy nie musi być potrzebne.
Aby zrobić pyszne domowe kołaczki z malinami, należy przygotować takie składniki jak:
- mąka pszenna
- masło
- kremowy serek
- cukier puder
- dżem malinowy
- jajko
Jak zrobić kołaczki malinowe?
Przepis na idealnie kruche małe kołaczki wypełnione dżemem z malin jest bardzo łatwy. Przygotowanie ciasteczek nie jest trudne. Z tym sprawdzonym przepisem udadzą się już za pierwszym razem. Każdy kto ich spróbuje, będzie zauroczony ich kruchą konsystencją i obłędnym słodkim smakiem.
Przepis na malinowe kołaczki jest podzielony na kilka łatwych i szybkich kroków.
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
- 2. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta na małe kwadraty
- 3. krok – nałożenie nadzienia z malinowego dżemu
- 4. krok – upieczenie malinowych kołaczków w piekarniku
- 5. krok – oprószenie malinowych kołaczków cukrem pudrem
Jak podawać malinowe kołaczki?
Doskonałe kołaczki z kruchego ciasta z dodatkiem dżemu malinowego to deser, który dzięki łatwości przygotowania i dostępności składników sprawdzi się przez cały rok. Kołaczki malinowe można serwować na rożne okazje i na co dzień. Obłędne kołaczki można piec na różne święta, urodziny czy imieniny lub bez okazji, kiedy najdzie ochota na coś pysznego, kruchego i malinowego.
Kołaczki malinowe to rewelacyjny słodki dodatek do kawy i herbaty. Pysznie smakują z mlekiem, a pełnoletni smakosze mogą je wcinać w towarzystwie likieru krówkowego lub domowego ajerkoniaku.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g kremowego serka
- 1/4 szklanki cukru pudru
dodatkowo:- 1 słoiczek dżemu malinowego
- 1 jajko
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do misy miksera przełożyć masło i wsypać cukier. Utrzeć na jasny puch. Dodać kremowy serek i ucierać do połączenia składników.
- Cały czas ucierając, stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno być zwarte i miękkie.
- Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Ciasto na rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Pokroić na kwadraty o boku około 5 cm.
- Na środek każdego kwadratu nałożyć 1/2 łyżeczki dżemu malinowego. Przeciwległe boki kwadratów połączyć i skleić za pomocą roztrzepanego jajka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż zaczną się rumienić.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez.