Malinowe kołaczki. Prosty przepis na kruche ciasteczka z dżemem

malinowe kołaczki
Autor: Shutterstock Malinowe kołaczki to szybkie kruche ciasteczka na każdą okazję.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Malinowe kołaczki to pyszne małe ciasteczka, które pobiją każde podniebienie. Są idealnie kruche, a słodki dżem z malin jest perfekcyjnym uzupełnieniem. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Już w czasie pieczenia po całym domu unosi się przyjemny słodki aromat, który nęci kubki smakowe. Poznajcie sprawdzony przepis na obłędne malinowe kołaczki.

Malinowe kołaczki – składniki

Do przygotowania malinowych kołaczków wykorzystuje się składniki, które można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Większość produktów możecie mieć domu, więc wyjście na zakupy nie musi być potrzebne.

Aby zrobić pyszne domowe kołaczki z malinami, należy przygotować takie składniki jak:

  • mąka pszenna
  • masło
  • kremowy serek
  • cukier puder
  • dżem malinowy
  • jajko

Jak zrobić kołaczki malinowe?

Przepis na idealnie kruche małe kołaczki wypełnione dżemem z malin jest bardzo łatwy. Przygotowanie ciasteczek nie jest trudne. Z tym sprawdzonym przepisem udadzą się już za pierwszym razem. Każdy kto ich spróbuje, będzie zauroczony ich kruchą konsystencją i obłędnym słodkim smakiem.

Przepis na malinowe kołaczki jest podzielony na kilka łatwych i szybkich kroków.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
  • 2. krok – rozwałkowanie i pokrojenie ciasta na małe kwadraty
  • 3. krok – nałożenie nadzienia z malinowego dżemu
  • 4. krok – upieczenie malinowych kołaczków w piekarniku
  • 5. krok – oprószenie malinowych kołaczków cukrem pudrem

Jak podawać malinowe kołaczki?

Doskonałe kołaczki z kruchego ciasta z dodatkiem dżemu malinowego to deser, który dzięki łatwości przygotowania i dostępności składników sprawdzi się przez cały rok. Kołaczki malinowe można serwować na rożne okazje i na co dzień. Obłędne kołaczki można piec na różne święta, urodziny czy imieniny lub bez okazji, kiedy najdzie ochota na coś pysznego, kruchego i malinowego.

Kołaczki malinowe to rewelacyjny słodki dodatek do kawy i herbaty. Pysznie smakują z mlekiem, a pełnoletni smakosze mogą je wcinać w towarzystwie likieru krówkowego lub domowego ajerkoniaku.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g kremowego serka
  • 1/4 szklanki cukru pudru

  • dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu malinowego
  • 1 jajko
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy miksera przełożyć masło i wsypać cukier. Utrzeć na jasny puch. Dodać kremowy serek i ucierać do połączenia składników.
  • Cały czas ucierając, stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno być zwarte i miękkie.
  • Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Ciasto na rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Pokroić na kwadraty o boku około 5 cm.
  • Na środek każdego kwadratu nałożyć 1/2 łyżeczki dżemu malinowego. Przeciwległe boki kwadratów połączyć i skleić za pomocą roztrzepanego jajka. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej