Magdalenki z białej czekolady

2021-03-29
Magdalenki
Autor: Shutterstock Magdalenki, francuskie ciasteczka maślane
łatwy
50 min
4

Magdalenki to francuskie ciasteczka maślane pieczone w specjalnych foremkach z wgłębieniami w kształcie muszli. Pochodzą z Lotaryngii, ale dziś trudno stwierdzić, kto jest autorem przepisu. Według jednych źródeł (słownik oxfordzki) była to XIX-wieczna mistrzyni cukiernictwa Madeleine Paulmier, według innych Stanisław Leszczyński, na którego dworze kucharką była pani Paulmier. Wątpliwości nie budzi jednak to, że sławę zawdzięczają Marcelowi Proustowi, w którego książce „W stronę Swanna” następuje opis wspomnień wywołanych właśnie przez magdalenki maczane w herbacie.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej i do oprószenia formy
  • 125 g białej czekolady
  • 4 jajka
  • 220 g cukru trzcinowego
  • 125 g masła i do natłuszczenia formy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło oraz czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
  • W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. W trakcie ubijania dodawać wystudzone masło z czekoladą.
  • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać, dołożyć skórkę z cytryny i mieszać do otrzymania gładkiej masy.
  • Rozłożyć ciasto w foremkach do 3/4 ich wysokości.
  • Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg – 160°C) w natłuszczonej masłem i lekko oprószonej mąką formie.
  • Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby