Letnie ciasto porzeczkowe. Robi się je naprawdę szybko
2022-07-05
łatwy
50 min
6
Zaczyna się sezon na porzeczki, więc żal byłoby ich nie wykorzystać w deserze. Oto przepis na łatwe w wykonaniu ciasto z porzeczkami. Lekko kwaskowe, odpowiednio słodkie – rozpływa się w ustach.
Do tego ciasta najlepiej użyć czerwonej porzeczki, niemniej nada się też i czarna. Z czerwoną ciasto będzie na pewno bardziej kwaskowe.
SKŁADNIKI
- ok. 30–50 dkg owoców czerwonej porzeczki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie: cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki umyć i oddzielić od szypułek.
- Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
- Jajka zmiksować z cukrem.
- Do masy stopniowo dodawać olej i mleko, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec do ciasta dodać osuszone porzeczki (zostawić garść na wierzch ciasta) i delikatnie wymieszać.
- Przełożyć ciasto do formy o wymiarach 24×24 cm. Na wierzchu ułożyć odłożone wcześniej porzeczki.
- Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180–200ºC. Piec około 40 minut.
- Ciasto po upieczeniu można dodatkowo obsypać cukrem pudrem.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?