Letnie ciasto porzeczkowe. Robi się je naprawdę szybko

Ciasto z porzeczkami
Autor: Shutterstock Kwaskowe ciasto z porzeczkami to idealny deser na lato
łatwy
50 min
6

Zaczyna się sezon na porzeczki, więc żal byłoby ich nie wykorzystać w deserze. Oto przepis na łatwe w wykonaniu ciasto z porzeczkami. Lekko kwaskowe, odpowiednio słodkie – rozpływa się w ustach.

Do tego ciasta najlepiej użyć czerwonej porzeczki, niemniej nada się też i czarna. Z czerwoną ciasto będzie na pewno bardziej kwaskowe.

SKŁADNIKI

  • ok. 30–50 dkg owoców czerwonej porzeczki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Porzeczki umyć i oddzielić od szypułek.
  • Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka zmiksować z cukrem.
  • Do masy stopniowo dodawać olej i mleko, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec do ciasta dodać osuszone porzeczki (zostawić garść na wierzch ciasta) i delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć ciasto do formy o wymiarach 24×24 cm. Na wierzchu ułożyć odłożone wcześniej porzeczki.
  • Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180–200ºC. Piec około 40 minut.
  • Ciasto po upieczeniu można dodatkowo obsypać cukrem pudrem.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej