Lepsze niż oryginał i bez cukru. Mega kokosowe batoniki Bounty zrobisz w 10 minut
Dieta wegetariańska
Wyborne domowe batoniki Bounty bez pieczenia to przepyszny deser lub słodka przekąska między posiłkami. Są obłędne i smakują lepiej niż te ze sklepu. Przepis na ten kokosowy przysmak nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Warto z niego skorzystać, ponieważ batoniki Bounty na zimno szybko podbiją wasze podniebienia. Zobaczcie, jak łatwo je zrobić i sprawdźcie przepis.
Z czego zrobić domowe Bounty bez pieczenia?
Aby przygotować pyszne kokosowe batoniki do złudzenia przypominające oryginalne batoniki, należy zaopatrzyć się w kilka produktów. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Skład domowych Bonty wyróżnia się nie tylko smakiem, ale zawartością substancji odżywczych, witamin i minerałów. Do batoników nie dodaje się dodatkowego białego cukru, ani nie wykorzystuje się mleka skondensowanego.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić domowe Bounty bez pieczenia? Lista składników została podzielona na trzy części:
- składniki do spodu – herbatniki, gorzka czekolada, olej kokosowy
- składniki do masy kokosowej – jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu, wiórki kokosowe, miód
- składniki do polewy – gorzka czekolada, olej kokosowy
Jak zrobić masę kokosową Bounty?
W batonikach Bounty bez pieczenia między chrupiącym spodem a polewą czekoladową, znajduje się obłędna masa kokosowa. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe i składa się z czterech produktów. Do miski przekłada się jogurt grecki i miesza z wiórkami kokosowymi oraz miodem. Kiedy składniki się połączą i stworzą jednolitą masę, przekłada się ją na czekoladowy spód.
Jak zrobić Bounty w domu?
Przepis na domowe batoniki Bounty, które nie wymagają pieczenia, jest banalnie prosty. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane krok po kroku, więc wyśmienity kokosowy deser uda się już za pierwszym razem. To szybki przepis na pyszne Bounty bez pieczenia. Przygotowanie trwa nie więcej niż 10 minut. Aby spróbować tego rewelacyjnego kokosowego przysmaku, trzeba poczekać. Batoniki nie wymagają pieczenia, ale powinny chłodzić się w lodówce przez minimum godzinę.
Jak więc zrobić baton kokosowy? Z tym sprawdzonym przepis to bardzo łatwe i przyjemne.
- 1. krok – przygotowanie kruchego spodu i wyłożenie nim formy
- 2. krok – przygotowanie masy kokosowej, przełożenie jej na spód i wstawienie do lodówki
- 3. krok – przygotowanie polewy czekoladowej i przełożenie jej na masę kokosową
- 4. krok – schłodzenie Bounty w lodówce
SKŁADNIKI
- Spód:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 100 g herbatników
- 40 g roztopionego oleju kokosowego
masa kokosowa:- 250 g jogurtu greckiego light
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu
polewa czekoladowa:- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopioną czekoladą i olejem kokosowym.
- Niedużą formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę czekoladową i wyrównać. Wstawić do lodówki.
- Jogurt grecki przełożyć do miski. Wsypać wiórki kokosowe i wlać miód. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Masę kokosową przełożyć na czekoladowy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z olejem kokosowym. Przelać na masę kokosową, wyrównać i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Przed podaniem pokroić na porcje.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.