Kruche ciastka z dmuchanym ryżem preparowanym: przepis na ciasteczka nie tylko świąteczne

Kruche ciastka z dmuchanym ryżem preparowanym
Autor: Shutterstock.com Kruche ciastka z dmuchanym ryżem preparowanym
łatwy
30 min
4

Kruche ciastka czekoladowe z dmuchanym ryżem wyglądają efektownie i bosko smakują. To zaskakujące połączenie kruchego ciasta i preparowanego ryżu naprawdę się sprawdza. Ciasteczka są lżejsze i trochę mniej kaloryczne. Świetne do pochrupania przy kawie lub na jadalny prezent. Zobacz, jak łatwo przygotować kruche ciastka z chrupiącym ryżem lekkim jak piórko. 

SKŁADNIKI

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao w proszku
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 150 g masła 
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 100 g ryżu preparowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wsyp do misy malaksera z nożami. Do mąki dodaj kakao i proszek do pieczenia. 
  • Do misy malaksera dodaj masło w temperaturze pokojowej (powinno być miękkie, kremowe, łatwe do rozsmarowania). cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Zmiksuj na okruchy. 
  • Na koniec dodaj jajko i miksuj pulsacyjnie, krótko, aby połączyć wszystkie składniki w kulę ciasta. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 15 minut.
  • Z ciasta uformuj wałek. Pokrój go na 20 kawałków. Z każdego kawałka utocz kulkę. 
  • Kulki obtocz w dmuchanym ryżu. Następnie lekko spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Ciasteczka wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180°C przez 15 minut. 
Tajemnica idealnego ciasta kruchego

Zobacz GALERIĘ: Kruche cynamonki - przepis krok po kroku na domowe ciasteczka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej