Kruche ciastka z dmuchanym ryżem preparowanym: przepis na ciasteczka nie tylko świąteczne
2021-11-20
łatwy
30 min
4
Kruche ciastka czekoladowe z dmuchanym ryżem wyglądają efektownie i bosko smakują. To zaskakujące połączenie kruchego ciasta i preparowanego ryżu naprawdę się sprawdza. Ciasteczka są lżejsze i trochę mniej kaloryczne. Świetne do pochrupania przy kawie lub na jadalny prezent. Zobacz, jak łatwo przygotować kruche ciastka z chrupiącym ryżem lekkim jak piórko.
SKŁADNIKI
- 170 g mąki pszennej
- 30 g kakao w proszku
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
- 150 g masła
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 100 g ryżu preparowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wsyp do misy malaksera z nożami. Do mąki dodaj kakao i proszek do pieczenia.
- Do misy malaksera dodaj masło w temperaturze pokojowej (powinno być miękkie, kremowe, łatwe do rozsmarowania). cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Zmiksuj na okruchy.
- Na koniec dodaj jajko i miksuj pulsacyjnie, krótko, aby połączyć wszystkie składniki w kulę ciasta. Ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 15 minut.
- Z ciasta uformuj wałek. Pokrój go na 20 kawałków. Z każdego kawałka utocz kulkę.
- Kulki obtocz w dmuchanym ryżu. Następnie lekko spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w 180°C przez 15 minut.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego